Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin yönetim kurulu üyeleri basın açıklaması düzenledi. Toplantıda kritik açıklamada bulunan Erçin, ilaç kurundaki beklenen güncellemenin yapılmaması nedeniyle firmaların ilaç tedarikinde zorluk çektiğini belirtti. En son 25 Aralık 2023 tarihinde güncellendiğini 17,5483 Türk Lirası olarak sabitlendiğinden şikayet etti. Günümüz Euro kurunun 37.50 Türk Lirası olduğu belirten Erçin, “İlaç yoklarında kendini oldukça hissettiren krizin çok yakın olduğu ortadadır. Birçok ilaç piyasada bulunamadığından hem vatandaşlarımız hem de meslektaşlarımız zor günler geçirmektedir. Gel geç çözümlerle bugüne kadar bir şekilde gelmiş olan bu ilaç politikası akılcı ve bilimsel bir model ile köklü bir mevzuat düzenlenmesine ihtiyaç duymaktadır” dedi.

“İKİ ECZANEDEN BİRİ KAPANMA EŞİĞİNDE" 

Artan enflasyonla birlikte maliyetler altında ezildiğini söyleyen Erçin, “Eczacılık mesleği, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altındadır. Bu tehdidin ana sebebi, artan enflasyona rağmen ilaç fiyatlarındaki Euro kurunun düşük olması ve düzenleme yapılmayan ilaç fiyat kararnamesidir. Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir” sözlerine yer verdi.

"ECZANELER KAPANMA NOKTASINA GELDİĞİNİ ÜZÜLEREK DUYURMAK İSTERİZ" 

Erçin modern tıbbi ilaçların ülkede bulunamadığı için vatandaşların özel başvurular ile belirli sürelerde verilen izinlerle yurtdışından getirtilen ilaçların temini oldukça zaman aldığını bu nedenle de birçok hastanın ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Bazı ilaçlarda, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastaların cebinden ödemek zorunda kaldığını söyleyen Erçin, "Mevcut ekonomik koşullar düşünüldüğünde, hastalar açısından sürdürülemez olan bu durum, eczacılar açısından da mağduriyet yaratmaktadır. Yıllardır uygulanan ilaç fiyat politikaları, en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılara da sıkıntılar yaşatmaktadır. Vadesi çok düşük olan birçok ilacı temin etmek için neredeyse kredi kullanmayan eczacı kalmamıştır. 30 günlük vadeyle temin edilen birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 90 gün sonra ödenmektedir. Günümüz piyasa şartlarında mevcut durumda zor günler geçiren eczacıların, eczanelerini kapatma noktasına geldiğini üzülerek duyurmak istemekteyiz. İlimiz genelinde 400’ün üzerinde eczane kapanma tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi. 

"ECZACILAR ENFLASYON ALTINDA EZİLMEDEN HAKETTİKLERİ MESLEĞİN HAKKINI İSTİYOR" 

Erçin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Meslek hakkı olmadan, gece gündüz demeden hizmet veren 1.Basamak Sağlık Kuruluşu olan eczanelerimiz, hastane muayene ücretlerinin adeta tahsildarı olmuştur. Bu tahsilatların detaylarını hastalara anlatmaktan danışmanlık görevini yapamaz hale gelen eczanelerimiz, bir de bu tahsilatın gelir vergisini ödemektedir. Eczacılar artık daha fazla enflasyon altında ezilmeden hakettikleri meslek hakkını istemektedir. İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan kademelerin günümüze uyarlanması elzem olmuştur. Meslektaşlarımız bu uyarlamanın kişilerin insafına değil, bilimsel verilere dayanarak mevcut ekonomik göstergelere göre belirlenmesini ve bunun da ayrıca enflasyon oranında kendini güncelleyecek bir mevzuata bağlanmasını istemektedir."

"KEPENKLERİMİZİ KAPATMAK İSTEMİYORUZ" 

Eczacıların kepenklerini kapatmak üzere kaldığını söyleyen Erçin, sözlerini şöyle son verdi:

"Kutsal görev saydığımız “nöbet hizmeti” artık eczanelerimize önemli bir maliyet getirmektedir. Vatanımızın en ücra köşesine kadar 1. Basamak sağlık hizmeti vermeye yemin etmiş 30 bin eczacının, mesleğimizin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle eczanelerini kapatmasını istemiyoruz. Türkiye genelindeki 30 bin eczane, çalışanlarının istihdamını korumak istiyor. Yaklaşık 60 bin aileye ekmek kapısı olan eczacılarımız ekonomik darboğazla baş etmeye çalışırken bizler yol arkadaşlarımızdan ayrılmak istemiyoruz. Yaşanan bu darboğaz eczanelerimizdeki istihdamı da önemli ölçüde tehdit etmektedir. En yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar her açıdan zor günler geçirmekteyiz. Kapanmak üzereyiz, kepenklerimizi kapatmak istemiyoruz."
 

Muhabir: VİLDAN ÖZKAN