Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akseki’de tarımın yoğun olarak yapıldığı Sinanhoca Mahallesi’ne su tasarrufu sağlayacak yatırımları sürüdürüyor. Tarımsal sulamada kapalı sulama sisteminin yaygınlaşması amacıyla sulama borusu desteğinde bulunan Büyükşehir, kapalı sistem sulama sistemiyle, sulama suyunu, kapalı borular veya tüneller aracılığıyla doğrudan bitkilerin kök bölgesine iletilmesini ve bu süreçte suyun kaybı minimize edilmesini sağlayacak.
ANTALYA'DA ÇİFTÇİLERE DESTEK SON SÜRAT DEVAM EDİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım sektörünü destekleyen politikalarıyla kırsal kesimde büyük memnuniyet yaratıyor. CHP'li Muhittin Böcek'in öncülüğünde "Sen-ben yok, biz varız" anlayışıyla şekillenen tarımsal desteklemeler, Antalya'da çiftçiler arasında geniş ilgi görüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal sektörün gelişimi için çeşitli destekler sunuyor. Bu kapsamda; tohum, arıcılık, yem, fide/fidan, veterinerlik ve makine-teçhizat gibi çeşitli desteklemeler çiftçilere sağlanıyor. Özellikle Güneş Enerji Santralleri (GES) ve susuz köylere elektrik sağlama gibi altyapı projeleriyle de tarımsal üretime katkı sağlanıyor.
3 MAHALLEDE 18 BİN 200 ADET TUZAK
Antalya Büyükşehir Belediyesi, yerel kalkınma odaklı çalışmalar kapsamında sera ve bahçe üreticilerine yönelik mavi ve sarı yapışkan tuzak desteği sağlıyor. Belediye ziraat mühendislerinin ilçe ilçe gezerek gerçekleştirdiği eğitimlerde, üreticilere hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgi veriliyor. Manavgat ilçesine bağlı Çardak, Taşağıl ve Sağırin mahallelerinde yapılan saha çalışmalarında, sera üretimi yapan çiftçilere beyaz sinek, thiripsler ve zararlı yaprak bitleri gibi sorunlara doğal yöntemlerle nasıl müdahale edilebileceği anlatılıyor. Eğitimlerin ardından üreticilere zararlıları azaltan yapışkan tuzaklar dağıtılıyor.
ANTALYA’DA TARİHİ ROTALARIN HARİTASI ÇIKARILDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 'Çoban Haritası Projesi' kapsamında Korkuteli ilçesinde hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde binlerce yıllık sürü ve mera rotalarını belirledi. Bu haritalar çobanlara dağıtılarak gelecek nesillere önemli bir veri mirası olarak kalacak. Proje ile kırsal hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, küçükbaş hayvancılığın gelişimine destek sunulması hedefleniyor. Ayrıca, çobanların ihtiyaçları doğrultusunda yaylalarda daha iyi şartlarda barınmalarını sağlamak için su hatları ve konteyner barınak gibi çalışmalar da yürütülüyor.
202 ÇİFTÇİYE 5 TON HİBRİT TOHUM DAĞITILDI
Yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini arttırarak sürdüren Antalya Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin ve besicilerin yanında olmaya devam ediyor. Yem desteklerinin yanında çiftçilik ve hayvancılığın bir arada yapılabileceği bölgelere tohum hibesi sunan Antalya Büyükşehir Belediyesi, verimliliği yüksek silajlık hibrit mısır tohumu dağıtımlarına üç ilçede başladı. Büyükşehir Belediyesi Hayvanların kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılayarak et ve süt üretim miktarını ve kalitesini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında Aksu, Serik ve Elmalı’da toplam 2 bin 650 dekar alanda dikilmesi için talepte bulunan 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı ve yardımlar hibe olarak verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin girdi maliyetlerini azaltarak, üretim yapmaya başlayacak çiftçiler, yapılan desteklerden son derece memnun
ŞİMDİLİK SADECE KORKUTELİ’NDE
Yem ve veterinerlik desteklerini de vermeye devam eden Büyükşehir Belediyesi son olarak küçükbaş hayvanlarının ihtiyaç duyduğu yalama taşı olarak bilinen tuzlu mineral taşlarını çobanlara dağıttı. Hayvanların gelişimi ve sağlığı için son derece önemli olan bu taşlar hayvancılıkta verimliliği de arttırıyor. Korkuteli Yazır ve İmecik mahallelerinde otuz muhtara toplam 250 kg yalama taşı teslim edildi. Dağıtımlar diğer ilçe ve mahallelerde devam edecek.
ÜRETİCİLER İÇİN FAYDALI BÖCEK ÜRETİLİYOR
Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde kimyasal ilaçların yerine biyolojik mücadele yöntemlerini teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, turunçgil ve nar gibi bitkilerde zararlı olan unlu bitlerle mücadele için faydalı böcek üretiyor. Kış aylarında bal kabağı, yaz aylarında ise patates üzerinde yem böceği üretilerek pestisit kalıntılarının azaltılması ve çevre dostu çözümler sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, turunçgillerde önemli zararlı olan Akdeniz meyve sineği ile mücadelede üreticilere zarf tipi yapışkan tuzak desteği sağlıyor.
ÇİFTÇİLERE DOĞAL SAVAŞ TUZAKLARI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü personeli, örtü altı (sera) üretimi yapan çiftçilerin sıklıkla karşılaştıkları beyazsinek, thiripsler ve yaprak bitleri gibi zararlıların doğal yollarla bertaraf edilebilmesi için bilgilendirme yaptı. Kepez Şelale Mahallesi'nde seralarda yerinde gerçekleştirilen bilgilendirmenin ardından, üreticilerin zararlı ilaç kullanımını azaltan 10 bin adet mavi, 10 bin adet sarı yapışkan olmak üzere toplamda 20 bin tuzak dağıtımı 20 bin tuzak dağıtımı yapıldı.
AKSEKİLİ ÜRETİCİLER DE UNUTULMADI
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Yerelden Kalkınma’ hedefi doğrultusunda, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, üreticilere yönelik destekler sürüyor. Tarımın yoğun olarak yapıldığı Akseki Sinanhoca Mahallesi’ndeki üreticiler de unutulmadı.
SULAMA BORULARININ DÖŞEMESİ İŞ BİRLİĞİYLE YAPILDI
Büyükşehir ekipleri tarafından tarımsal sulamada kapalı sulama sisteminin yaygınlaşması amacıyla bin 400 metre sulama borusu desteği sağlandı. Sulama borularının toprak altına döşeme işlemi de Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akseki Belediyesi iş birliği ile yapıldı.