Antalya Büyükşehir Belediyesi C plakası olmayan servis araçlarının 1 Kasım itibariyle bağlanacağı duyurmuştu.  Antalya'da UKOME kararıyla ‘C’ plakasız ve ilgili belediyeden "Güzergâh İzin Belgesi ve Araç Uygunluk Belgesi" almadan servis taşımacılığı yaptığı tespit edilen araçlara; 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun Ek-2/3-a maddesi kapsamında araç 60 gün trafikten men edilecek ve sürücülere 32 bin 233 TL trafik cezası, bir yıl içerisinde tekerrürü halinde; 64 bin 466 TL. işlem uygulanacak. Antalya merkezde 1420 araç C plakası için başvurdu. Bunlardan 920 tanesine plaka verildi. 500 kişi ise alamadı.

C PLAKA KRİZİ ALEVLENDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 31 Temmuz’da yaptığı ihalede taşımacılık için kullanılacak 990 araca C Plaka satışı için minimum bedeli 575 bin TL olarak belirlemişti. Plakalar, ihalede başvuran şirket ve şahıslar arasında dağıtılırken en yüksek payı, plakaların 209’unu alan Zem Zem Turizm Taşımacılık Ltd. Şti. oldu. Yaz sezonunda yapılan bu ihaleyle aynı günlerde, Büyükşehir'e bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), turizm ve personel taşımacılığını sadece 'C plakaya sahip' araçların yapabileceğine yönelik bir karar aldı. Antalya'da personel ve turist taşımacılığı yapan yüzlerce araç sahibi, yollara dökülüp bu kararı protesto etti. Temmuz ayında yapılan ihalede, 500-600 bin TL bandında fiyatlara satın alınan plakaların bir kısmının, bu ihaleden kısa bir süre sonra dijital satış platformlarında 3 milyon ile 5 milyon TL arasında satışa çıkarıldığı da görülünce tartışma alevlendi. Sayıları 4 bin 500 civarında olan C plakalı araçların yaklaşık 500'ünün rant için alanların elinde olduğunu belirten esnaf, “Turizmde milyonlarca kişi nasıl taşınacak?” diyerek, 'C plaka zorunluluğu' kararının revize edilmesini istemişti.

ATSO’DA YENİDEN GÜMDEME GELDİ

Antalya gündemini uzun süredir meşgul eden taşımacılıkta kullanılan servis araçları için C plaka konusu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Ocak ayı meclis toplantısında tekrar gündeme geldi. Meclis Üyesi Ayhan Yıldırım, C plaka konusunda uyarılarda bulundu. Uygulamanın tarım sektöründeki servis taşımacılığında maliyet artışına neden olacağına işaret eden Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı ise, personel konusunda da sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

KİMİN NE ALIP SATTIĞI BENİ İLGİLENDİRMİYOR

Fide ve tohum üreten firmaların ortalama 50 ila 500 arasında işçi çalıştırdığına dikkat çeken ATSO Meclis Üyesi ve 1 Grup Bitkisel Üretim Faaliyetleri ve Destekleyici Hizmetler Komite Üyesi Ali Rıza Akıncı, C plaka uygulamasının sektöre etkisine işaret ederek, “Geniş alanlarda üretim yapma ihtiyacımızdan dolayı şehrin dışındayız ve yoğun bir şekilde taşıma hizmeti almak durumundayız. Türkiye’deki fidenin yüzde 40’ını Antalya bölgesi üretmekte ve bu ciddi bir oran. Antalya bölgesi fide üretmezse Türkiye sebzesiz kalır. Ayrıca, Türkiye’de üretilen hibrit sebze tohumlarının da yaklaşık tamamı Antalya’da üretilmekte. Bu işletmeler ağırlıklı olarak Altınova ile Serik arasında. Bu C plaka uygulamasından son derece rahatsızlık duyduk. Sektörümüz Ekim ayından bu yanadır bunu kendi içerisinde konuşuyor. Kimin ne alıp sattığı beni ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren bana oy vererek buraya gönderen arkadaşlarımın açtığı telefonlardır. Biz sadece servis hizmeti almıyoruz. Bize servis hizmeti verenler, aynı zamanda işçi de buluyor. Endüstriyel büyük firmalar işçi bulamıyor. Bize Burdur’un ve Isparta’nın köylerinden işçi geliyor. Bizde işçilerin bulunması her zaman çok kolay olmuyor” dedi.

ŞİMDİ 2 MİLYON LİRAYA DA PLAKA ALACAK

Körfez Gazetesinden Ertuğrul Gün'ün haberine göre servis maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Akıncı, “Bir uygulamanın sürdürülebilir iktisadi hayata fayda sağlayıp sağlamadığı düşünülmeli. C plakası bizim faturalarımızı yükselten bir uygulama olacak. Düşünün, 2 milyon liraya minibüs alan birisi bana hizmet verecek ve ay sonunda fatura kesecek. Şimdi 2 milyon liraya da plaka alacak. Yatırımı 4 milyon lira oluyor. 2 milyonluk yatırımla, 4 milyon lira yatırım yaptığınızda keseceğiniz fatura aynı olur mu? Olmaz. Fatura da 2 katı olacak” dedi. C plaka fiyatının aşırı yükselmesinden dolayı servis işi yapanların alamayacağına da işaret eden Akıncı, alabilmek için kendilerinden 1 yıllık peşin para isteyen servisçilerin olduğunu belirtti. Akıncı, tarım firmalarıyla ilgili özel bir statü tanınacağına ilişkin bir konunun kendilerine iletilmediğini de kaydetti.  

ŞENGÜL’Ü TELEFONLA ARADI

Mart ayından sonra Antalya’daki servis taşımacılığının C Plakalı araçlarla yapılacağını belirten ATSO Meclis Üyesi ve 35. Grup Taşımacılık Komite Üyesi Ayhan Yıldırım ise, Akıncı’ya yanıt verdi. UKOME’nin tarım için ayrıca bir çalışma yapacağını söyleyen Yıldırım, tarımla ilgili servis araçlarında C plaka zorunluluğu olmayacağını dile getirdi. Yıldırım, “Bizim de maliyetlerimiz çok arttı. 22 yıldır taşımacılık yapıyorum. Bir minibüsü 54 bin EURO’ya alıyorduk şuanda 3 milyon 300 bin TL satılıyor. Şuanda 90 bin EURO’ya alınıyor. Bu bizim elimizde değil, maliyetler her yerde arttı. Biz defalarca bu plaka konusunda toplantı yaptık. Sektöre yansımaması noktasında çalışma gerçekleştirdik” dedi. Belediye tarafından servis araçlarının denetimi için uygulamaya ihtiyaç olduğuna işaret eden Yıldırım, plaka konusunda defalarca toplantı yaptıklarını ifade etti.

OTOMOBİLLER TAŞIYAMIYORUZ

Yıldırım, uygulamanın tarım kısmıyla ilgili kendisinden daha geniş bilgi isteyen Akıncı’yı ikna etmek için UKOME Başkanı Nurettin Şengül’ü aradı. Şengül’ün tarımla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylediğini aktaran Yıldırım, sorunun çözüleceğini dile getirdi ve “Tarımla ilgili C plakası uygulaması olmayacak” dedi. Ali Rıza Akıncı ise, “Bizi her yerde denetliyorlar, köylerde dahi denetime girdik. Eğer böyle bir şey olacaksa güzel. Bizim otomobil ruhsatı araçlarımızı dahi durdurdular. Otomobille bile servis yapmamıza izin vermiyorlar. Otomobille bile gitmeyecekse daha ne diyelim. Trafik ekipleri çok sık denetledi.” cevabını verdi. Yıldırım, “Otomobille taşımacılık yapamazsınız, buna önce ben karşı çıkarım. Otomobil düzenlemesi bunun dışında tutulacak. Binek araçlarınız ile taşımacılık yapamazsınız. Benim de şirketimde 30 tane binek araç var. Biz ÜFE-TÜFE oranında zam yapıyoruz. Kendimiz zam yapmıyoruz.” dedi.

Editör: Engin Korkmaz