Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan ve geçen yıl ziyarete açılan Antalya Nekropol Müzesi, içerisindeki 2 bin 300 yıllık mezar alanı ve antik dönemdeki ölü gömme kültürlerine dair izlerle dikkati çekiyor. Antalya Müze Müdürlüğü uzmanlarının incelemelerin ardından bölgede yaklaşık 3 yıl kurtarma kazıları yürütüldü. Yapılan çalışmaların ardından ziyaretçilerine kapılarını açan Nekropol Müzesi, çok büyük bir ilgi görmedi. Müzenin yeterince tanıtımının yapılmaması nedeniyle ziyaretçi sayısının az olduğuna dikkat çekiliyor. 

ÇOK SAYIDA MEZAR VE LAHİT VAR!

Antalya Büyükşehir Belediyesinin restore çalışmaları ve uzmanların kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kapılarını açan Nakropol Müzesi tanıtım yetersizliği nedeniyle gözlerden uzak kaldı. Antalya kent merkezinde, kamusal ve kurumsal kimliği kuvvetli olan Ali Çetinkaya Caddesi ile ticari nitelikteki Cebesoy Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan Doğu Garajı alanı içerisinde kalan müze milattan önce ve sonra 2 bin 300 yıllık kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. 

BİNE YAKIN LAHİT VE MEZAR YER ALIYOR

Kazılarda milattan önce 3. yüzyıl ve milattan sonra 4. yüzyıl aralığına tarihlenen bine yakın çeşitli tiplerde mezar, çok sayıda envanterlik eser ve iskelet açığa çıkarıldı. Belediyenin bina inşası ve alandaki çalışmaların tamamlanmasının ardından nekropol, müzeye çevrilmesi amacıyla protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Özgün mimari yapısıyla dikkati çeken müzede, 3 sergi salonu ve tarihi mezar alanlarını yakından görebilme imkanı sunan yürüyüş yolları yer alıyor. Müzede sergilenen eserler ziyaretçilere, antik dönemdeki ritüeller ve ölü gömme geleneklerine dair veriler sunuyor.

KAZILARDA ŞAŞIRTAN MANZARA

Kazılarda mezarlarda çok sayıda özel eşya, yüzük, kolye gibi takıların, çeşitli kaplar gibi buluntuların gün yüzüne çıkartıldığını belirten Demirel, bunlardan envanterlik değeri olanların restorasyon ve konservasyonunun yapıldığı kaydedildi. Antalya Nekropol Müzesi koruduğu ve tanıttığı nekropol alanının doğal ve kültürel peyzajını ülkemizin bir nekropol üzerindeki ilk müzesi olarak Antalya’ya kazandırıyor. Projenin kent yaşantısına yönelik hedefi kentliyle çok yönlü diyaloğa girerek, bulunduğu noktada kültürel varlığın kamusal yaşantıya esas oluşturabileceğini gösterebilmek ve Antalya’nın gelişiminde önemli bir rol oynaması hedeflendi. 

TURİZM BAKANLIĞLIĞI YETERİNCE TANITIM YAPAMADI!

Turizm başkenti Antalya’da yer olan böylesine önemli bir müzenin tanıtımı ise tam anlamıyla yapılamadı. Şehre gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist başta ören yerleri olmak üzere şehirde yer alan kültürel ve tarihsel mirasları yerinde ziyaret ederken Nekropol Müzesi ise tanıtımının yapılamadığı için göz ardı edildi. 

NEKROPOL MÜZESİNE NASIL GİDİLİR?

Tarihi önemi ve sergilenen eserlerle dikkat çeken Antalya Nekropol Müzesi aynı zamanda Türkiye'nin ilk nekropol müzesi olma özelliğini de taşıyor. Dünyanın her yerindeki tarih ve kültür meraklılarının ilgisini toplayan bu müze mimarisiyle de fark yaratıyor. 866 adet mezarın bulunduğu Antalya Nekropol Müzesi nerede, nasıl gidilir? sorularının cevaplarını arayanlar ile Antalya Nekropol Müzesi giriş ücreti ve yol tarifi ile ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyenler için yanıtları derledik.

ANTALYA NEKROPOL MÜZESİ NEREDE?

Antalya Nekropol Müzesi, Antalya şehir merkezinde bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Antalya Muratpaşa'da bulunan Antalya Nekropol Müzesi'ne toplu taşımayla ulaşmak mümkündür. Ayrıca, müzeye ulaşmak için özel araç kullanmayı tercih eden ziyaretçiler için geniş otopark olanakları mevcuttur. Müzeye tramvay başta olmak üzere toplu taşıma araçlarıyla kolayla ulaşmak mümkün. 

NEKROPOL MÜZESİ’NE GİRİŞ ÜCRETLİMİ? 

Antalya Nekropol Müzesi giriş ücreti, ziyaretçiye göre farklılık gösterebilmektedir. Öğrenciler, öğretmenler ve emekliler için indirimli bilet seçenekleri sunulmaktadır. Antalya Nekropol Müzesi'nde de diğer müzelerde olduğu gibi müze kart geçmektedir. Antalya Nekropol Müzesi giriş ücreti döneme göre değişebileceğinden müzenin resmî web sitesinden bilgileri kontrol etmek yerinde olacaktır.
 

Muhabir: BÜLENT ÖNER