Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Nisan ayı olağan toplantısı Konyaaltı ilçesindeki bir otelde gerçekleştirdi. Geniş katılımlı toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Osman Sert, İl Emniyet Müdürü İlker Arslan, İl Sağlık Müdürü Behzat Özkan, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda turizm sektörü paydaşı katıldı.
BİRÇOK BAŞLIK ELE ALINDI
Toplantıda, 2025 yılı turizm sezonuna yönelik değerlendirmelerin yanı sıra gastronomi, sağlık turizmi, dijital rezervasyon eğilimleri, yabancı turist verileri ve kamu-özel sektör iş birlikleri gibi birçok başlık ele alındı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, açılış konuşmasında AKTOB’un yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası temaslara değindi.
LOBİ ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK
Berlin’de düzenlenen ITB Turizm Fuarı’nda Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Antalya’nın tanıtımı için temaslarda bulunduklarını belirten Kavaloğlu, FOODFEST Gastronomi Festivali gibi organizasyonlara da aktif katılım sağladıklarını vurguladı. Kavaloğlu, “2026 yılında Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) Kongresi’nin Antalya’da yapılması için WTTC Başkanı Julia Simpson ile görüştük. Bu organizasyonun Antalya’ya getirilmesi için gerekli lobi çalışmalarını başlattık” dedi.
YÜZDE 35 ARASINDA DEĞİŞİKLİK
Toplantıda, özellikle Avrupa pazarındaki gastronomi eğilimleri üzerine yapılan değerlendirmeler öne çıktı. Kavaloğlu Avrupalı turistlerin toplam seyahat bütçelerinin yaklaşık yüzde 25’ini yeme-içme harcamalarına ayırdığına dikkat çekti. Bu oranın gidilen bölgenin gastronomik kalitesine göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında değişiklik gösterebildiği ifade edildi.
MUTFAK MİRASINA GÖRE BELİRLİYOR
Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya’nın gastronomi turizmi açısından başlıca kaynak pazarlar olduğunu belirten Kavaloğlu, “Fransız turistlerin yüzde 39’u, Almanların yüzde 34’ü ve İngilizlerin yüzde 40’ı seyahat tercihlerini varış noktalarının mutfak mirasına göre belirliyor. Bu da gösteriyor ki yerel gastronomi artık sadece lezzet değil, destinasyon seçimi için de belirleyici bir faktör haline geldi.” dedi
PAZARA HAKİM OLDU
Kavaloğlu, küresel seyahat konaklama pazarının büyüklüğü 2023 yılında 786,10 milyar ABD doları olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Kavaloğlu, “Tahmin dönemi boyunca yüzde 10,39'luk bir YBBO sergileyerek 2024 yılında 879,02 milyar ABD dolarından 2032 yılına kadar 1,93 trilyon ABD dolarına yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD'deki seyahat konaklama pazarının önemli ölçüde büyüyerek 2032 yılına kadar 327,69 milyar ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Pazar, yükselen turizm, iş seyahatleri ve benzersiz konaklama deneyimlerine yönelik artan talepten kaynaklanıyor. Avrupa, 2023 yılında yüzde 50,3'lük pazar payı ile seyahat konaklama pazarına hakim oldu.” sözlerine yer verdi.
TURİZM VAZGEÇİLMEZ UNSURU
Toplantıda sunulan bir diğer dikkat çekici başlık ise online seyahat acenteleri (OTA) kullanımı oldu. Expedia 2024 raporundan aktarılan verilere göre, gezginlerin yüzde 80’i seyahat planlaması sürecinde OTA’ları fiyat karşılaştırması ve alternatif araştırması için kullanıyor. Kavaloğlu, “ABD’de online rezervasyon tercih oranı yüzde 72’ye ulaşırken, Singapur ve Hong Kong’da bu oran sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 77 oldu.” dedi. Kavaloğlu, dijitalleşmenin turizm sektöründe vazgeçilmez bir unsur haline geldiğini belirterek, “Teknolojiyi etkin kullanan ülkeler ve oteller rekabette bir adım önde. Antalya’daki işletmelerin de bu dönüşüme ayak uydurması gerekiyor” diye konuştu.
YABANCI KAYBI
Kavaloğlu, 2025 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) gelen yabancı ziyaretçi sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,10’luk bir kayıp yaşandığını belirtti. Buna karşın, yerli turist sayısında yüzde 9’luk bir artış olduğunu açıklandı. Özellikle Polonya pazarı yüzde 7,46’lık artışla istikrarlı yükselişini sürdüren ülkeler arasında öne çıktığı ifade edildi.