Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Now Haber'de Merve Yıldırım'ın sunduğu "Çalar Saat" programına konuk oldu. TÜİK verileri, turizm gelirleri, Türkiye'nin Kovid-19 sonrası normalleşme dönemi, gece müzeciliği ve turizmin başkenti Antalya'da her şey dahil paketlerini masaya yatıran Bakan Ersoy, önemli tespitlerde bulundu.  

"YIL SONU HEDEFİMİZ 103 DOLAR"

İlk olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) grafikleri eşliğinde önceki yılların ve bu senenin turizm rakamlarına ilişkin bilgiler veren Ersoy, turizm gelirlerinde dolar bazında kişi başı gecelik harcamada hızlı bir artış olduğunu dile getirdi. Ersoy, "Bu rakamın 2024'ün ilk altı ayında 73 dolarlardan 98 dolara geldiğini görüyoruz. Yıl sonu hedefimiz 103 dolar. Veriler, buna yakın bir rakamda yıl sonunu kapatacağımızı gösteriyor" dedi. 

"HEP REKOR OLARAK GİDECEĞİZ"

Türkiye'nin Kovid-19 sonrası normalleşme döneminde en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Ersoy, "Kişi başı gecelik gelirdeki olumlu etkinin toplam gelire yansımasını görüyorsunuz. 2019'da toplam turizm gelirinde bir rekor kırmıştık. 2022 ve 2023'te de rekor kırdık, bundan sonra hep rekor kararak gideceğiz demiştik. Geçen sene 56 milyar dolar hedefimiz vardı, 55,9 milyar dolarla kapattık. Yani aslında hedefe uygun bir şekilde geçen seneyi kapatmayı başardık, yine bir rekor kırıldı. Bu seneki hedefimiz 60 milyar dolar" ifadesini kullandı.

"DEVLETLE DEĞİL DEVLETLE BERABER"

Turizm gelirlerindeki artışı 2019'da Turizm Geliştirme Ajansı'nın kurulması ve pazar çeşitliliğinin arttırılmasına bağlayan Ersoy, Türkiye'nin tanıtılması konusunda "Devletten değil, devletle beraber" stratejisinin uygulandığını belirtti.

"GECE MÜZECİLİĞİ ÖNEM ARZ EDİYOR" 

Antalya'da sıklıkla tercih edilen "her şey" dahil tatil paketlerinin negatif getirilerine değinen Ersoy, "Ziyaretçiler özellikle Antalya bölgesinde her şey dahil kampanyasından dolayı otellerde kalıyor. Bunun yanı sıra yazın çok sıcak oluyor, 40-45 derece bazen gündüz 50 dereceyi görüyorlar. Tabii turist doğal olarak havuzun başından, denizin başından dışarıya çıkıp esnafı görmüyor, gitmiyor ve oradaki arkeolojik noktaları gezmiyor. Onlar da önemli değerler, cazibe noktaları. O yüzden bu sene böyle bir pilot proje başlattık. Efes'te, Hierapolis'te, Galata Kulesi'nde ve diğer birkaç noktada bu pilot projeyi başlattık" diye konuştu. 

ÖNCE GEZİ SONRA ESNAF BULUŞMASI

Turizmi çeşitlendirmek için bu yıl başlatılan "gece müzeciliği" uygulamasına da açıklamalarında yer veren Ersoy, "Şimdi uygulamayı görüyoruz. Uygulamadaki düzenlemelerin tekrar ayarlarını yapıp geliştireceğiz. Şu an 15 Haziran ile 15 Eylül arasında, yani havaların çok sıcak olduğu dönemde projeyi çalıştırmak çok mantıklı gözüküyor, 21.30'a kadar girişleri serbest bırakıyoruz, 22.30'a kadar açıyoruz. Bu alanları çok iyi aydınlattık. Ziyaretçilerimiz gün batımından sonra müzelere gelmeye devam ediyorlar. Arkeolojik noktaları gezdikten sonra öncesinde veya sonrasında da esnafla buluşma fırsatı buluyorlar. Turizm gelirinin tabana yayılması stratejisi bağlamında gece müzeciliği çok etkili oldu" şeklinde konuştu. 

KAZI BAŞKANLIKLARINA KAYNAK AKTARIMI

Türkiye genelindeki arkeolojik kazı çalışmalarında büyük ilerleme sağlandığının altını çizen Ersoy, kazı başkanlığı sayısının 2018'den bu yana 147'den 247'ye yükseldiğini, kazı başkanlıklarına kaynak aktarımlarının 36 milyon liradan 1,2 milyar liraya çıktığını kaydetti. Bakan Ersoy, bu yıl sonuna kadar kazı başkanlıklarına aktarılan bütçe miktarının 6 milyar lirayı bulmasını öngördüklerini söyledi.


 

Muhabir: DUYGU TEKİN