Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar'ın 2018 yılında başlattığı 'Çatılara Özgürlük' projesi, sanayiciler ve finans kuruluşlarının destekleriyle hızla büyüyor. Güneşten elektrik üretim santralleri (GES) ile fabrika çatılarının donatılmasıyla üretimde kullanılan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi sağlanıyor. Bu sayede sıfır karbon salınımına ulaşılması ve cari açığın kapanmasına önemli katkılar sağlanıyor. Bölgedeki GES sayısının 5'ten 55'e yükselmesi, 33 yeni GES tesisinin kurulum aşamasında olması projenin başarısının göstergesi.
SON BEŞ YILDA ÜRETİLEN ENERJİ VE KULLANIMI
Bölgede kurulu GES tesisleri son 5 yılda toplam 87 milyon 467 bin 619 kWh elektrik üretti. Üretilen enerjinin 47 milyon 193 bin kWh'lık kısmı fabrikalarda kullanılırken, ihtiyaç fazlası 40 milyon 274 bin kWh enerji Antalya OSB elektrik şebekesine verildi. Sadece 2023 yılının ilk altı ayında 55 GES tesisinden 26 milyon 792 bin 619 kWh elektrik üretildi. Bu elektriğin 14 milyon 988 bin kWh'lık kısmı fabrikalarda kullanılırken, 11 milyon 804 bin kWh'lık enerji şebekeye eklendi.
KÜRESEL İKLİM KRİZİNE YANIT: "ÇATILARA ÖZGÜRLÜK"
Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, "Çatılara Özgürlük Projesi, sadece Türkiye için değil tüm dünya için büyük önem taşıyor. GES sistemlerinin 4-6 yıl gibi kısa sürede kendisini amorti etmesi sayesinde, Antalya OSB fabrikalarının daha ucuz maliyetle üretim yapması, tüketiciye daha uygun fiyatlı ürün sunulması hedefleniyor."
GELECEK HEDEFLER VE PROJENİN ÖNEMİ
33 yeni GES'in de faaliyete geçmesiyle bölgedeki toplam GES sayısının 88'e ulaşacağını ifade eden Başkan Bahar, Antalya OSB bünyesindeki fabrikaların yaklaşık %25'inin yeşil enerjiye kavuştuğunu, oranın %70'lere ulaşmasıyla güneşten üretilen elektriğin tüm OSB'ye yeteceğini belirtti. Projeye katılmak isteyen firmalara finansal destek sağlamak amacıyla bankalarla anlaşma yapıldığını da ekledi. Başkan Bahar, projenin sadece ekonomik olarak değil doğaya olan katkıları ile de büyük bir katma değer olduğunun altını çizdi.