Antalya, turistlerin çok fazla rağbet gösterdiği tatil şehirlerinden biri konumunda bulunuyor. Doğal güzellikleriyle insanın ilgisini çeken bu şehirde keşfedilmeyi bekleyen onlarca yer var. Koylarından mağaralarına, şelalesinden göllerine... İşte o saklı kalmış cennetler:

 

1. YALAN DÜNYA MAĞARASI

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan Yalan Dünya Mağarası ziyaretçilerine ihtişamlı bir görüntü sunuyor. Sarkıtlar, dikitler, oyuklar, odacıklar ve tünellerin çok sayıda olduğu mağarada, 4 km boyunca serin bir gezinti yapılabiliyor. Bu mağaranın sıcaklığı hep 28 derece. Bu sebeple yaz aylarında gelen ziyaretçiler için güzel bir kaçış noktası. Geçmişte yöre halkı tarafından dahi çok kullanılmayan alan, günümüzde ışıklandırılmış haliyle epey ilgi topluyor.

 

2. UÇANSU ŞELALELERİ

Antalya’ya 60 km mesafe uzaklıkta bulunan Uçansu Şelaleleri, adeta gizli bir cennet. Şelale kış ve bahar mevsiminde kar sularıyla kendini doyuruyor. Toplamdaki iki şelaleden biri 70 metreden akarken, diğeri de 51 metreden akıyor. Hıristiyanların hac yolu olarak bilinen ve ülkemizdeki en uzun rotalardan biri olan Aziz Paulus Yolu üzerinde bulunan Uçansu Şelaleleri civarında, çam ve sandal ağaçları arasında yürüyüş yapmak, safari etkinliklerine katılmak iyi bir fikir olabilir.

 

3. SAPADERE KANYONU

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Sapadere Kanyonu yaklaşık 360 metre uzunluğu ve 400 metre yüksekliğinde bir doğa cenneti. Kanyonun tabanından akan dere ile mükemmel bir görüntüye sahip bu yerde, iç kısımlardan geçebilmek için görselliği bozmayacak şekilde köprüler bulunuyor. Kanyonun sonundaki şelale ve döküldüğü yerdeki dev kazanının soğuk sularıyla yaz mevsiminde gelen ziyaretçilerine muhteşem bir serinlik sunuyor. Yakın zamana kadar yalnızca yöre halkının bildiği Sapadere Kanyonu, şimdilerde açılan dinlenme tesisleriyle doğa tutkunlarının ilgi odağında.

 

4. GÜVER UÇURUMU

Güver Kanyonu olarak da bilinen uçurum, Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bulunuyor. Karstik kayalar üzerinde oluşmuş vadi, 2 km uzunluğa, yaklaşık 30 metre genişliğe ve 115 metre yüksekliğe sahip. Tahminen 1 milyon yılda oluştuğu düşünülen kanyonun içinden toplamda 3 ayrı çay akıyor. Burada, 4044 hektarlık alana kurulan Güver Kanyonu Tabiat Parkı ve Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, alageyiklerin dünyada doğal olarak yaşadıkları tek yer. Konaklama yeri bulunmayan kanyonda, çok sayıda seyir noktası var. Bu alandan görülebilen muhteşem bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri, fotoğraf tutkunlarına nefis kareler sunuyor.

 

 

5. KEKOVA

Kekova, Antalya’nın Demre ilçesine bağlı küçük bir ada. 4,5 km2’lik bir alana yayılan ve yerleşimin olmadığı Kekova, tarihî kalıntılar ve batık şehir için ziyaret ediliyor. 1990 yılında sit alanı ilan edilen bu büyüleyici ada’da yalnızca belli yerlerde yüzebiliyor ve dalış yapabiliyorsunuz. Kekova’ya ulaşmak için ya Kaş’tan ya da Üçağız’dan tekneyle gitmek zorundasınız. Kaş’tan 2 saatlik, Üçağız’dan ise 10 dakikalık bir yolculukla Kekova’ya ulaşabiliyorsunuz. Bu teknelerin bir kısmının alt bölümü, batık şehri daha iyi görebilmeniz için cam paneller şeklinde yapılmış. Kekova, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim yaşatmayı bekliyor.

 

6. KAPUZ KANYONU

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bulunan kanyon merkeze yarım saat uzaklıkta. İlk girişte karşınıza bir kanyondan akan suyun oluşturduğu güzel bir dere çıkıyor. Suyun yüksekliği genel olarak mevsime göre değişiyor. Kanyon girişine kadar da araç ile ilerlenemiyor. Kanyon da kamp yapılabiliyor ancak işletme mevcut değil. Piknik yapmak içinse dere boyunca müsait alanlar bulunuyor.

 

7. ALTINBEŞİK MAĞARASI

İbradı İlçesi’nin Ürünlü Mahallesi’nde yer alan Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın üçüncü büyük yer altı mağarası olan Altınbeşik Mağarası, son dönemde Antalya turizminin en ilgi çekici merkezlerinden. Dilerseniz bu gizli cennet çevresinde kamp yapabilirsiniz.

8.SAZAK VE CENEVİZ KOYLARI

Musa Dağları eteklerinde arka arkaya sıralanmış iki koy Sazak ve Ceneviz. Yeşil ve mavinin biri içine geçişiniz isterseniz tepeye doğru yapacağınız bir doğa yürüyüşü ile izleyebilir, isterseniz tekne turu ile keşfede bilirsiniz. Bu koylara yapacağınız ziyarette nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarını da rahatça gözlemleyebilirsiniz.

 

9.MAVİ MAĞARA

Mavi Mağara Antalya'nı Kaş ilçesinde yer alıyor. Mağara Kaş'a 18 km Kalkana 6 km uzaklıkta. Mağara 1972 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilmiş. Mağara 50 metre uzunluğa, 15 metre yüksekliğe ve 40 metre genişliğe sahip. Odaçık ve kanalların bulunduğu büyük bir mağaradır. İçinde iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşan galeriler var. Adını dış bölümünde bulunan dehlizlerden geçen mavi ışıktan alıyor. Canlı çeşitliği çok olduğu için dalmaktan hoşlananlar burayı mutlaka ziyaret etmeli.

 

10.SELEUKEİA ANTİK KENTİ

Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alan Seleukeia Antik Kenti, şehir merkezine 12 km mesafede bulunuyor. Farklı bir atmosferi olan Seleukeia Antik Kenti, hamam, iki katlı bir agora ve bir şapel kalıntısına ev sahipliği yapıyor. Değişik mimarisiyle dikkat çeken Seleukeia Antik Kenti, manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.

 

 

Muhabir: BÜLENT ÖNER