Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN SUNUMLAR

Toplantıda, Gümüşhane Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden öğretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Alemdağ ve Prof. Dr. Ferkan Sipahi ile Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafız Maden ve Gümüşhane Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Çavuşoğlu, komisyona sunum yaptı. 

"PATLAMA SONRASI TİTREŞİMLER İZLENMELİ"

Toplantının başında Komisyon Başkanı Atay Uslu, İliç'te 5 madencinin daha cansız bedenine ulaşıldığını belirterek, hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine ise başsağlığı diledi. Komisyonun çalışmalarına devam ettiğini belirten Uslu, hedeflerinin benzer kazaların olmaması için gereken adımları tespit etmek olduğunu söyledi. Atay Uslu, komisyonun Kurban Bayramı sonrası çalışmalarına devam edeceğini, meslek odaları, sendika ve derneklerin temsilcilerini dinleyeceğini dile getirdi.

"UYDU VERİLERİ İLE ARAZİLER İZLENMELİ"

Gümüşhane Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Çavuşoğlu, patlatma işlemlerinden önce maden sahasının ve çevresinin detaylı jeolojik analizlerinin yapılması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, şu önerilerde bulundu: "Patlatma işlemleri sırasında oluşan titreşimler, hassas sismik cihazlarla sürekli izlenmeli ve kontrol edilmeli. Uydu verileriyle arazilerin izlenmesi heyelan ve toprak kaymasını azaltmada kritik öneme sahiptir. Bu durumun mevzuatlarda yer alması ve zorunlu yapılması gerek."

"GEÇİRİMSİZ BİR ORTAM OLUŞTURMALIYDIK"

Sunumların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bir milletvekilinin sorusu üzerine Prof. Dr. Selçuk Alemdağ, İliç'teki mevcut maden işletmesinin Fırat Nehri'nin beslenme havzası içerisinde bulunduğunu, bu tür alanlarda böyle bir liç sisteminin yapılmasının uygun olmadığını belirti. Alemdağ, "Çıkarılan yığını Fırat Nehri'nden uzak, 10 kilometre öteye taşısaydık, tamamen geçirimsiz ortam oluştursaydık, bugün böyle bir problemle karşılaşmayacaktık."dedi.

"SORULARIMIZA 6 BİN 800 CEVAP GELDİ"

Öte yandan Komisyon Başkanı Atay Uslu, hem komisyon üyesi milletvekillerinin hem de komisyonun farklı konulardan istedikleri bilgiler olduğunu hatırlattı. Uslu, "Şu ana kadar sorularımıza 6 bin 800 sayfa cevap gelmiş. Bunların tamamını arkadaşlarımızın mail adreslerine gönderdik. Daha da geliyor." dedi. 
 

Kaynak: AA