Kurşunlu Şelalesi, Antalya’nın en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden biri olarak biliniyor. Ziyaretçilere huzur ve ferahlık sunan bu doğa harikası, şimdi ise su seviyesinin düşmesiyle gündemde. Uzmanlar, su seviyesindeki azalmanın başlıca nedenlerinden birinin bölgedeki su kaynaklarının yetersizliği ve son yıllarda artan kuraklık olduğunu belirtti. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, tüm dünyada olduğu gibi Antalya’da da doğal su kaynaklarının azalmasına yol açtı. Antalya’nın dünyaca ünlü Kurşunlu Şelelasi’nde su seviyesi yüzde 30 düştü. Bu durum sadece şelalenin estetik güzelliğini kaybetmesine neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevresindeki flora ve fauna üzerinde de ciddi etkiler yarattığı belirtildi.

GÜNLÜK BİN 500 ZİYARETÇİ GELİYOR

Şelalenin suyunun azalmasının, bölgedeki bitki örtüsü ve hayvan popülasyonları üzerinde de olumsuz sonuçlara yol açabileceği ifade edildi.  Özellikle yaz döneminde kaçak sondajla elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılmasının, şelalenin kurumasına yol açtığı saptandı. Milli Park özelliğindeki Kurşunlu Şelalesi, 2 kilometrelik kanyona yayılmış 18 metrelik büyük şelale, küçük şelaleler ve birbirine bağlı yedi küçük göletten oluşuyor. Şelale yaz döneminde günde bin 500 kişi tarafından ziyaret ediliyor.

YÜZDE 60 ZİYARETÇİ KAYBI

Bölge halkı ve turizm sektörü yetkilileri, şelalenin korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti. İşletmeci Fikret Çıtırgı, “Şelalemiz 193 yılında dönemin cumhurbaşkanı tarafından milli park ilan ediliyor. 260 hektar alandan oluşuyor. Kurşunlu köyünden adını alıyordu. Daha önce mera olarak kullanılıyormuş. Su 20 metre yükseklikten akıyor. Bu sene hava sıcaklık değerleri çok yüksek seyretti. Suyumuz azaldı. Umuyoruz ki bu kuraklığa müdahale edilerek önüne geçilecek. Antalya’ya gelen turist sayısı bize yansımıyor. Otellerden turistler çıkmıyor. Turistlerimiz sıcak havalardan dolayı şelaleye gelmek istemiyor. Geçen yıllara göre ziyaretçi sayısı yüzde 60 düştü” dedi.

Muhabir: HANDE TURAN