Antalya’nın tarihi ve turistik merkezlerinden Kaleiçi, deniz dibinde biriken çöplerle bir kez daha gündeme geldi. Çöplerin deniz ekosistem için büyük tehdit olduğunu söyleyen uzmanlar önemli uyarıda bulundu.
DENİZİN DİBİ ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ
Her gün yerli ve yabancı yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan bölgede, deniz altındaki atıklar çevre duyarlılığı olan vatandaşların tepkisine neden oldu. Düzenli olarak deniz dibi temizliği yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çeşitli atıkları çıkarmalarına rağmen kirlilik sorunu devam ediyor. Adeta çöplüğe dönen denizin dibinde soba kovası, plastik atıklar, sigara izmariti, bakır elektrik kablosu, trafik dubası, otomobil lastiği, poşet, cezve başta olmak üzere çok sayıda çöp olduğu görüldü.
AĞIR CEZALAR UYGULANMALI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü duruma tepki göstererek, “Bu manzara milletimizin bilinçsizliğinin bir yansımasıdır. Denizler çöplük gibi görülüyor. Sorumsuz vatandaşlar yüzünden denizlerimiz zarar görüyor. Büyükşehir belediyesi denetim yapıyor ama bu yeterli değil. Bu kişilere ağır cezalar uygulanmalı. Denizler bizim geleceğimiz ve bu kirlenme büyük bir felakettir.” dedi.
AKDENİZ BÜYÜK BİR TEHDİT ALTINDA
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise denizlerdeki kirliliğin sadece görsel bir sorun olmadığını, ekosistemi doğrudan tehdit ettiğini belirtti. Prof. Dr. Gökoğlu, “Denizlerdeki atıklar sadece çevreyi değil, aynı zamanda deniz canlılarının hayatını da tehlikeye atıyor. Çeşitli atıkların deniz dibinde biriktiğini her dalışımızda görüyoruz. Bu atıkların birçoğu deniz canlıları tarafından tüketiliyor ve ekosisteme zarar veriyor. Akdeniz büyük bir tehdit altında.” sözlerine yer verdi.