Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarını açıkladı. Antalya nüfusu 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 2 milyon 696 bin 249 kişi oldu. Kentte yabancı nüfus ise 40 bin kişi azalarak, 137 bin 157 kişiye kadar düştü. Bunlardan 74 bini erkekler oluştururken, 97 binini ise kadınların oluşturduğu görüldü. Yılda 15 milyona yakın turist ağırlayan Antalya’da yerleşik yabancı nüfusu Rusya ve Ukrayna savaşının ardından tırmanışa geçti. Kentin en fazla öne çıkan ilçeleri ise Muratpaşa ve Konyaaltı oldu. Konyaaltı ilçesindeki Liman Mahallesi ise 4 bine yakın yabancı nüfusuyla diğer mahallelerin önüne geçti.

HUZUR DOLU BİR MAHALLE 

Liman Mahallesi Muhtarı Mahir Bölük, 36 milletten insanın yaşadığı mahallesinde yanına tercüman almadan adeta sokağa çıkamaz oldu. Mahallede en çok yaşayan yerleşik yabancıların ise Rusya, Ukrayna, Almanya, Romanya, Norveç, İspanya, Fransa, Kazakistan, Irak, Filistin, İngiltere’den olduğu öğrenildi. Bölük mahallesinde farklı dilleri konuşan yerleşik yabacılar ile tercümen aracılığıyla iletişim kuruyor. 31 Mart seçimlerini tekrar kazanarak mahallede 7 dönemdir muhtarlık yapan Mahir Bölük, “Mahallemizin şehir merkezine uzaklığı 10 kilometredir. Eğitim öğretim seviyesi yüksek, ekonomik seviyesi iyidir. Bizim mahallemizde yaşayanların sosyal anlamda çok fazla bir şeye ihtiyacı yok. Sağlık ocağımız, parkımız, pazar alanımız fazlasıyla var. Nüfusumuz hızla artıyor, her ay mahalle bir köy taşınıyor desek doğru olur. Benim göreve başladığımda bin 680 seçmenim vardı, şu anda 10 bini aştık. Nüfusumuz 20 binin üzerine çıktı” dedi.

“MAHALLEMDEKİ TERCÜMAN ARKADAŞLARIMDAN YARDIM İSTİYORUM"

Mahallede 36 milletten insan yaşadığını belirten Bölük, “Ukrayna, Rusya, Almanya, Fransa, bölgesinin tamamından, Türkiye Cumhuriyetleri’nden, İran, Suriye, Filistin, Irak başta olmak üzere çok sayıda ülkeden vatandaş var. Mahallemize gelen yabancılarımız Türkçe öğreniyorlar. Ben zaman zaman mahallemdeki tercüman arkadaşlarımdan yardım istiyorum, onlar gelerek bana yardımcı oluyorlar. Konyaaltı ilçemiz şehrimizin gerdanlığıdır. Burada yaşayan herkes çok mutlu. Antalya’da asayiş olaylarının en az yaşandığı mahallelerden bir tanesi de benim mahallem. Yerleşik yabancılar bize alıştı, biz onlara alıştı. Son zamanlarda yükselişe geçen kiralar da bir nebze olsun düştü. Rusya ve Ukrayna savaşının ardından yaşanan yoğunluk artık yok. Birçok kişi ülkesine döndü. Bundan dolayı da kiralar biraz düştü. 36 millet var, burası güvenilir bir mahalledir. Şimdi ben sokağa çıkınca tabi beni yabancılar tanımıyor” diye konuştu.

9 DİLDE TERCÜMANLIK YAPIYOR 

Mahallede yaşamayı çok sevdiğini belirten 3 yıldır mahallede yaşayan ve 9 dili ile tercümanlık yapan Neşe Heveş, “Ben Kars kökenliyim, ama seneler önce Kazakistan’a taşınmışız. Oradan da buraya geldik. Bu mahallede olmaktan mutluyum. Çok güzel bir mahalle, burası Antalya’nın en güzel yeridir. Zaman zaman muhtarımıza yardımcı oluyorum. Sokakta her türlü dili konuşan insan bulabiliyoruz. Onlarla konuşmak bana da iyi geliyor. Liman mahallesi güllük gülistanlık bir yerdir. Burada çok sayıda milletten insan yaşıyor, herkes bir aile olmuş” ifadelerini kullandı. Diğer yerleşik yabancılar da mahallede yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, huzur içerisinde yaşadıklarını söylediler.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN