Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Avrupa Birliği (AB) destekli “İklim Dostu Çiftçi Rehberi: Kadın Çiftçiler İçin Uyum Takvimi” projesi kapsamında çalışmalar hızla başladı. Erasmus+Programı çerçevesinde, ortak kuruluşları arasında Knowledge SA (Yunanistan) ve Uciliste Studium (Hırvatistan) yer aldığı, 2 yıl geçerli proje, kadın çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlamalarını ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimsemeleri amaçlandı.

PROJENİN HENÜZ BAŞINDAYIZ

Projeye ilişkin detaylı bilgiler veren Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, “İklim değişikliği, tarımsal üretim ve gıda güvenliğini doğrudan etkileyen küresel bir sorundur. Kadın çiftçilerimizin bu değişim karşısında daha dirençli hale gelmesi için hayata geçirdiğimiz bu proje büyük önem taşıyor. Projenin henüz başındayız ancak güçlü bir başlangıç yaptık. Antalya'nın 19 ilçesinde kadın çiftçilerimizle iletişimi artırmak amacıyla 19 farklı WhatsApp grubu kurduk. Bu sayede çiftçilerimiz arasında bilgi paylaşımı ve dayanışma sağlıyoruz” dedi.

İKLİM DOSTU TARIM UYGULAMALARI

İlerleyen süreçte, belirlenen örnek işletmelere yapılacak ziyaretlerle çiftçilerin başarılı tarımsal uygulamaları yerinde görmelerini sağlayacaklarını belirten Erkal, “Ayrıca, hem online hem de yüz yüze eğitimlerle kadın çiftçilerimize iklim dostu tarım uygulamaları hakkında kapsamlı bilgiler sunacağız. Türkiye, Yunanistan ve Hırvatistan'daki ortaklarımızla yürüttüğümüz bu proje, sürdürülebilir tarım hedeflerimize büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

PROJE KAPSAMINDAKİ TÜM FAALİYETLER

Antalya’nın 19 ilçesinde kadın çiftçilere yönelik WhatsApp grupları kurularak çiftçiler arası iletişim ve bilgi paylaşımı artırıldı. İlçelerdeki örnek işletmeler ve tesisler belirlenmeye başlandı. Bu işletmelere ilerleyen dönemlerde ziyaret, yüz yüze ve online eğitimler, teknik geziler düzenlenecek.

AVRUPALI KADIN ÇİFTÇİLER EĞİTİLECEK

Kadın çiftçilere yönelik iklim değişikliğine uyumlu tarım uygulamaları hakkında online ve yüz yüze eğitimler, atölyeler planlandı. Eğitimler Türkçe ve İngilizce olacak. Türk akademisyenler Türk kadın çiftçiler yanında Avrupalı kadın çiftçileri de iklim değişikliğine karşı eğitecek. Knowledge SA (Yunanistan) tarafından Türkçe, İngilizce, Yunanca ve Hırvatça geliştirilecek olan mobil uygulama ile kadın çiftçiler, günlük tarımsal faaliyetlerini daha etkin yönetebilecek. Antalya’dan 19 kadın çiftçi ve 6 uzmanın, Uciliste Studium (Hırvatistan) iş birliğiyle düzenlenecek eğitim programına katılımı sağlanacak. Kadın çiftçiler için yerel ve uluslararası tecrübe paylaşım gezileri düzenlenecek.

KADIN ÇİFTÇİLER İÇİN GÜÇLÜ ADIMLAR

Proje kapsamında kadın çiftçilerin iklim değişikliği karşısında daha dirençli ve bilinçli hale gelmesi için sürdürülebilir tarım uygulamaları teşvik ediliyor. Proje ekibi sahada aktif olarak çalışıyor. Önümüzdeki dönemde düzenlenecek eğitimler, teknik geziler ve uluslararası programlarla kadın çiftçilerin bilgi ve deneyim kazanması sağlanacak.
 

Kaynak: BÜLTEN