Tarihi Demirciler Çarşısı'ndaki yapı önce müze yapıldı sonra da bir kahve şirketine kiralandı. Firmanın da kepenk kapatmasıyla mekan uyuşturucu bağımlılarının meskeni haline gelmişti. Çarşı esnafı, bu kişiler yüzünden zaten az olan müşterilerinin çarşıya girmeye korktuklarını ve önlem alınmasını istemişti. Esnafın o sesine Muratpaşa Kaymakamlığı ses verdi.

MURATPAŞA KAYMAKAMLIĞI GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDI

Geçen hafta çarşıdaki bazı dükkanların kapılarının tuvalet gibi kullanılmaya başlanmasının ardından bir araya gelen esnaf, çözüm istediklerini belirten dilekçelerini Muratpaşa Kaymakamlığı’na ulaştırdı. Kaymakamlık anında çalışmalara başlayan kule adını taşıyan eski müzeyi farklı bir işletmeye vererek yapının restorana çevrilmesini sağladı.

ESKİ MÜZEDE NELER OLMUŞTU?

Soba Müzesi olarak yapılan fakat bir süre sonra kaderine terk edilen yapı, Demirciler Çarşısı esnafını zor durumda bırakıyordu. Madde bağımlıları ve evsizlerin mesken tuttuğu yapı, çevredekileri tedirgin ediyor, esnafın iş yapamamasına neden oluyordu. Antalya'da şehrin ortasındaki tarihi Demirciler Çarşısı içerisinde Soba Müzesi olarak yapılan ancak bir süre sonra kahve firmasına kiralanan yapı, bu firmanın da kapanmasıyla kaderine terk edilmişti Madde bağımlılarının otel gibi kullandığı alanla ilgili şikayetçi olan çarşı esnafı, insanların bu kişiler nedeniyle çarşıya girmediğini dile getirmişlerdi. Şikayetler üzerine harekete geçen Muratpaşa Kaymakamlığı bölgeyi madde bağımlılarından ve evsizlerden temizledi.

Kentin simgelerinden, tarihi yaklaşık 80 yıl öncesine dayanan Demirciler Çarşısı, 2008 yılında yenilendi. Çarşıda el emeği geleneğini sürdüren demirci, sobacı ve kalaycılar işlerine devam ediyor. Yenilenen çarşının ortasına kule şeklinde yapılan 'Soba Müzesi' ise bir süre sonra bir kahve firmasına verilerek kafe yapılmıştı. Aynı yapı şimdi ise restoran olarak hizmet verecek.

Muhabir: BÜLENT ÖNER