Antalya Muratpaşa İlçesinde Sedir Mahallesi Vatan Bulvarın Antalya Orman Bölge Müdürlüğüne yaklaştığınızda karşınıza çıkan cami görenlerin hayranlığını kazanıyor. Yol kenarından ve bulvarın karşısından görünen düğmeli cami yoldan geçenlerin hemen dikkatini çekiyor.

AKSEKİ DÜĞMELİ EVLERİ GİBİ

Akseki düğmeli evleri gibi yapısı, muhteşem vitrayları ve çok düzgün taş işçiliği hemen insanları büyülüyor.  Yoldan geçenler duygularını’’ Çok güzel bir cami, insan girip gezmek istiyor ama resmi bir kurumun içinde olduğundan girmeye çekiniyoruz diye ifade ediyorlar. Cami İnşaatı sırasında iskele olarak kullanılması için dışarıda bırakılan ahşap kısımlarının düğmeye benzetilmesi dolayısıyla "düğmeli ev" olarak adlandırılan Akseki'deki yapıların mimarisinden esinlenilerek 2021- 2022 yıllarında 3,5 dönüm üzerine inşa edildi. Akseki'den getirilen taş, kum ile sedir ve ardıçlar, ustaların ellerinde hayat buldu ve Orman Bölge Müdürlüğü yerleşkesindeki düğmeli cami ortaya çıktı. Caminin kapısı ve minberine ise nakış gibi işlenen "ağaç motifi" yapılırken, cami ressam ve vitray ustası sanatçı Mustafa Özdemir’in gönüllü olarak yaptığı vitraylarla süslendi.

CAMİ VİTRAYLARI SANATÇI  MUSTAFA ÖZDEMİR’DEN

Yoldan geçerken caminin inşaatını gören Ressam ve Vitray Sanatçısı Mustafa Özdemir Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine, ‘’ Bu caminin vitraylarını ve cam işlerini ben yapacağım’’ demiş. Onlar da kabul etmişler.  Mustafa Özdemir, camiyi zaman zaman ziyaret ettiğini bu caminin yapımında çok emeği olduğunu söyleyerek yapım aşamasını ve caminin özelliklerini Körfez Habere şöyle anlattı:

’’ Caminin içinde herhangi bir kolon olmaması için üstten aşağıya tomruk sallandı ve bütün yük onda birleştirildi. Camide demir yerine bakır kullanıldı. Ayrıca yetkililer caminin düğmeli evler gibi olmasını istiyorlardı bunun için Akseki’den taş ustası bulundu caminin taşı ve kumunun ustanın isteğiyle Akseki'den getirtildi. Caminin düğmeleri için de Toroslarda yetişen sedir ve ardıç ağacının kullanıldı. Caminin kapı ve minberinde oyma yöntemiyle ağaç motifleri yapıldı. Cami yol kenarında olduğu için turistler ve yoldan geçenler çok merak ediyorlar. Taş ustası Mustafa Uyar adında bir ustaydı çok iyi bir iş çıkardı Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin yapı karakterlerini bir arada yansıttı. Sedir ve ardıç ağaçlarını kullandı, bunları da daha dayanıklı olması için bezir yağıyla yağladı, Antalya’nın nemli olması nedeniyle caminin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması için özel taş, kum ve ahşap kullandı. Ben de burada vitrayları canı gönülden severek tasarladım, birleşimlerinde bakır kullandım, bu vitraylar tamamen özgün benim tasarımlarım. Camiyi gerçekten çok özel bir hale getirdi bu vitraylar. İçine giren ziyaretçiler veya namaz için gelenler caminin, içine girdiklerinde aldıkları ardıç ve sedir kokusuna hayran kalıyorlar. Beni tanıyanlar da vitraylar konusunda sıkça tebrik ediyorlar. Vitraylardaki motifler ve renkler Akdeniz’i yansıtsın istedim, Akdeniz mavisi kullandım.’’

 

 

Kaynak: AA