Predatör zararlı böcekleri yiyenler. Parazitoid zararlı böceklerin yumurta, larva, pupa ve erginleri üzerine ya da içerisine yumurta bırakan ve ergin öncesi dönemini onların içerisinde beslenmek suretiyle devam ettiren ve böylece ölümlerine neden olan canlılar. Patojen zararlı böcekleri hastalandıranlar olarak biliniyor.

ÇEVRE DOSTU BÖCEKLER

Gereğinden fazla tarımsal ilaç sonucu agro-ekosistemde bulunan doğal düşmanlar olumsuz yönde etkileniyor. Bu nedenle tarımsal ilaç kullanımına dikkat edilmeli. Unutulmamalıdır ki biyolojik mücadele etmenleri insan ve çevre sağlığına etki göstermezler, zararlıya büyük ölçüde özelleşmişlerdir, dayanıklılık problemi yaratmazlar ve kalıntı riski söz konusu değildir. Ülkemiz sahip olduğu iklim özellikleri sayesinde çok zengin bir ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Tarımsal ürünlerin üretimi sırasında ortaya çıkan bitki koruma sorunları verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkilediği gibi ekonomik zararlara da neden oluyor. Bu sorunların çözümünde öncelikle kimyasal mücadele tercih edilmesine karşın, pestisitlerin gereğinden fazla ve bilinçsiz şekilde kullanılmaları önemli sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle zararlı ve hastalıkların mücadelesinde öncelikle çevre dostu mücadele yöntemlerinden yararlanmak gerekiyor. Çevre dostu mücadele yöntemlerinden biri de ‘biyolojik mücadele’.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çiftçilerimize faydalı böcek desteğimiz devam ediyor. Tarımda sürdürülebilirlik ve çevre dostu tarımı teşvik etmek amacıyla çiftçilerimize, predatör ve parazioit faydalı böcek desteklerimiz devam ediyor. Bu kapsamda Serik Bilginler Köyü ve Çakış mevkiinde bulunan nar ve narenciye bahçelerine faydalı böcek salımı gerçekleştirdik.”

Kaynak: HABER MERKEZİ