Türkiye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla, 1950 yılından bu yana düzenlenen ve dünyanın en prestijli uzay etkinliği olarak kabul edilen Uluslararası Uzay Kongresi'ne (IAC) 2026 yılı için ev sahipliği yapmak üzere resmi başvuruda bulundu. Aday şehir olarak Türkiye'nin turizm başkenti Antalya seçildi. Bu hamle, Türkiye'nin uzay alanında uluslararası işbirliğini güçlendirme ve global etki yaratma amacını doğrular nitelikte.

ANTALYA'NIN UZAY ETKİNLİĞİ İÇİN POTANSİYELİ

Antalya Valisi Hulusi Şahin, ev sahipliği yapılması halinde kongrenin 1 milyar dolarlık turizm kapasitesi oluşturabileceğini ifade etti. Şahin,

"Turizmi güneş, deniz, kum üçgeninden çıkarıp, daha katma değerli ve 12 aya yayılan turizm anlayışı için çalışacağız" dedi.

IAF VE DİĞER KÜRESEL UZAY DEVLERİ 

Uluslararası Uzay Federasyonu (IAF), NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) ve Roskosmos gibi dünyanın önde gelen uzay ve bilim kuruluşlarına üyelik sağlıyor. IAF'nin düzenlediği IAC, bu gibi dev kuruluşlar ve bilim insanları için bir bilgi ve iletişim platformu oluşturuyor.

ANTALYA DEĞERLENDİRME VE SEÇİM SÜRECİ

IAF Müdürü Dr. Christian Feichtinger ve beraberindeki heyet, adaylık sürecini değerlendirmek üzere Antalya'yı ziyaret etti. Türk Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve diğer yetkililerle bir araya gelen Feichtinger, saha incelemeleri gerçekleştirdi. Saha incelemelerinin ardından, Antalya'nın ev sahipliği için uygunluğu değerlendirilecek.

 

ÖNE ÇIKAN TÜRK ÜYELER

IAF'ye Türkiye'den Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi-Bursa, Gümüş Uzay Havacılık ve Savunma- İstanbul, SAHA-İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, STM Uzay Endüstrisi- Ankara, Uzaya Hukuk ve Bilim Derneği-Konya ile Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri gibi kuruluşlar üye olmuş durumda.

Kaynak: AA