Turizm kenti Antalya, su altı zenginlikleriyle dikkat çekerken, Gazipaşa'dan Kaş Kalkan'a kadar olan bölgede 222 dalış noktası bulunmaktadır. Antalya ve Mersin kıyılarında, tarihi önem taşıyan toplam 350 gemi batığı olduğu belirlendi. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı su altı arkeoloğu Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğindeki ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle bu kıyılarda su altı araştırmalarını sürdürüyor. Bu önemli çalışmaya, 12 farklı ülkeden 20 yabancı uzman da destek veriyor.
15 YENİ GEMİ BATIĞI
Yapılan son araştırmalarla kıyı bölgelerinde 15 yeni gemi batığı keşfedildi. Bu gemi batıklarının tarihsel anlamda büyük bir değere sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Öniz, batıklardan elde edilen bilgilerle dönemin ticareti, sosyal yapısı ve ekonomik durumuna dair önemli verilere ulaşılabildiğini belirterek,
“Bunlar birer zaman kapsülü özelliği taşıyor. Milattan önceye ait bir gemi batığı bulduğumuzda, içerisindeki eserler sayesinde o dönemin gemi teknolojilerini ve amforaların üretim yöntemlerini anlayabiliyoruz. Her bir batık, ayrı bir kitap gibidir.”
dedi.
BULUNAN BATIKLARI KORUMA ÇALIŞMALARI
Keşfedilen batıklardan bazılarının yüklerini boşaltıp dönüş yolunda iken fırtına sebebiyle battığı düşünülmektedir. Batık gemilerin yerlerinin tespit edilmesinin ardından bakanlığa bildirimde bulunulduğunu belirten Doç. Dr. Öniz, bu sayede gemi batıklarının korunduğunu ve bu bölgelerde planlanacak projelerin batıklara zarar vermesinin engellendiğini ifade etti. Aynı zamanda çalışmaların devam edeceğini de ekledi.