Antalya'da Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) yönetim kurulu üyesi Süleyman Çevik, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı'ya noter aracılığıyla gönderdiği ihtarnamede, yolsuzluk iddialarında bulundu. İhtarnamedeki iddialarda, Ali Bıdı'nın şoförünün üstüne kurulan şirkete yönetim kurulu kararı olmadan 41 milyon 350 bin TL'lik ödeme yapıldığına yönelik usulsüzlük ve zarar ileri sürüldü.

ALİ BIDI İLE YOLSUZLUK İDDİALARI

Antalya'da 1994 yılında kurulan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi, ATSO, ATB, AESOB, ANSİAD, Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa belediyeleri, Antalya Tanıtım Vakfı gibi kamu kurumları ve kamu kurumu niteliğindeki kuruluşların yüzde 20'sine ortak olduğu çok ortaklı bir şirket olan ANFAŞ'ın 2017 yılı nisan ayından bu yana yönetim kurulu başkanı olan Ali Bıdı ile ilgili yolsuzluk iddiaları gündeme geldi. ANFAŞ'ın 28 Haziran 2024 tarihindeki genel kurulunda yönetim kurulu üyeliğine seçilen ve ANFAŞ'ın kuruluşundan sonra uzun yıllar yeminli mali müşavirliğini de yapan Süleyman Çevik, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı tarafından ANFAŞ'ın milyonlarca lira zarara uğratıldığını içeren bir ihtarname hazırladı.

"ANFAŞ'I CİDDİ MADDİ ZARARA UĞRATMASI MUHTEMEL"

Yönetim kuruluna seçildikten sonra yapabildiği incelemelerde, ANFAŞ'ın ciddi boyutlarda maddi zarara uğraması muhtemel pek çok keyfi işlem tespit ettiğini ileri süren Çevik, yolsuzluk iddialarını içeren ihtarnameyi noter aracılığıyla ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı'ya gönderdi. Yapılan işlemlerin hiçbiriyle ilgili herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmadığını belirten Çevik, “Bu durumda ANFAŞ'ın yönetim kurulunu, hatta genel kurulunu tamamen baypas ederek, yönetim kurulunun bilgisi dışında yapıldığı anlaşılan ve ANFAŞ'ı ciddi maddi zarara uğratması muhtemel bu tasarruf ve işlemlerin açık şekilde hukuka aykırı olduğu düşüncesindeyim" dedi.

"41 MİLYON 350 BİN TL NAKİT PARA AKTARILDI" 

Çevik, haciz baskısı nedeniyle nakde sıkışık olan KOÇDEM isimli şirkete 15 Aralık 2023'te 3 milyon TL, 8 Nisan 2024'te 28 milyon TL, 14 Haziran 2024'te 10 milyon 350 bin TL olmak üzere, toplam 41 milyon 350 bin TL nakit para aktarıldığını söyledi. Süleyman Çevik, karşılığında gerçek piyasa değeri 41 milyon 350 bin TL etmesi mümkün olmayan ekonomik ömrünü tamamlamış stant malzemesi ürünleri için fatura kesildiğini, bu malzemelerin satın alınmasıyla ilgili yönetim kurulu kararı olmadığını açıkladı. ANFAŞ'ın bugüne kadar hiç stant kurulumu yapmadığını ve böyle bir malzemeye ihtiyacı olmadığını anlatan Çevik, ürünlerin gerçek piyasa değerine yönelik hiçbir belge olmadığını da kaydetti. ANFAŞ'ın bu malzemeleri böylesi yüksek bir fiyata neden satın aldığı sorusunun cevapsız olduğunu belirten Çevik, ANFAŞ'ın böyle bir stant malzemesine ihtiyacı olmadığı halde KOÇDEM'i, içinde bulunduğu borç ve haciz kıskacından kurtarmak için bu ödemelerin yapıldığını, ortada gerçek bir alım-satım işlemi bulunmadığını öne sürdü.

YENİ KURULAN ŞİRKETE 54 MİLYON TL'LİK SATIŞ

KOÇDEM'den satın alındığı belirtilen stant malzemelerinin kısa süre sonra Stand Nova Fuarcılık isimli firmaya 45 milyon TL+KDV'ye satılmış gösterildiğini dile getiren Süleyman Çevik, bu işlemle ANFAŞ'ın zarara uğratılmadığı, aksine kar ettiği görüntüsü verilmeye çalışıldığı, bu işlemde de iki tacir arasında gerçek bir alım-satım olmadığını ifade etti. Çevik, “Zira KDV dahil bu 54 milyon TL fatura bedeline karşılık ANFAŞ bugüne kadar tek kuruş dahi tahsilat yapmamıştır. Bu tutarın bu şirketten tahsil edilmesinin de mümkün olamayacağı, işlemin zamana yayılarak, alınmayan hizmetler karşılığında bu şirketten ANFAŞ'a göstermelik hizmet faturası veya faturalar alınarak bu hesabın kapatılmasının planlandığı kanaatindeyim. Çünkü daha 27 Temmuz'da, sizin arkadaşınız L.K. adındaki tek kişi tarafından kurulmuş bir şirkettir ve 54 milyon TL ödeyerek böyle bir stant malzemesi alabilecek maddi gücü ve kapasitesinin bulunmadığı güçlü ihtimali akla getirmektedir" diye konuştu.

"9 MİLYON TL İLAVE ZARARA UĞRATILMIŞTIR" 

L.K.'nin 15 gün önce kurulmuş şirketine düzenlenen 45 milyon + 9 milyon TL KDV tutarlı satış faturasından henüz 1 kuruş dahi tahsil edilmediğini vurgulayan Süleyman Çevik, “ANFAŞ bu ay vergi dairesine ödeyeceği bu 9 milyon TL KDV'sini büyük olasılıkla hiçbir zaman geri alamayacak. ANFAŞ bu 9 milyon TL KDV'yi 27 Ağustos 2024'e kadar alıcı şirketten tahsil etmeden iç kaynaklarından ödemek zorunda kalırsa ANFAŞ bu işlemle 9 milyon TL daha ilave zarara uğratılmış demektir" dedi.

"ANFAŞ'IN FİNANSMAN VE FAİZ KAYBI DA AYRI BİR ZARARDIR" 

15 gün önce kurulan bir şirkete KDV dahil 54 milyon TL'ye satılan malzemelerin, şirket tarafından teslim alındığı, ANFAŞ'ın malzemeleri teslim ettiğine dair düzenlenmiş irsaliyeler dahi bulunmadığını kaydeden Çevik, “Bütün bunlar da 54 milyon TL'lik bahse konu satışın gerçeği yansıtmadığı, fiktif bir işlem olduğu ihtimalini güçlendirmektedir. Satış bedelinin tahsili ileride gerçekleşse bile KOÇDEM'e yapılan ödeme tarih aralığına göre ANFAŞ'ın finansman ve faiz kaybı da ayrı bir zarardır" diye konuştu.

"ALİ BIDI TARAFINDAN ŞOFÖR OLARA İŞE ALINAN BİR ANFAŞ ÇALIŞANIDIR" 

Süleyman Çevik, 2 Mayıs 2024 tarihli ticaret siciline tescil edilen bir kararda KOÇDEM şirketinin yüzde 50'sini K.Y. isimli kişinin satın aldığını belirterek, “K.Y., Ali Bıdı tarafından şoför olarak işe alınan bir ANFAŞ çalışanıdır. K.Y., Ali Bıdı'nın sadece şoför olarak işe aldığı, koruyup kolladığı herhangi bir ANFAŞ çalışanı da değildir. K.Y., Ali Bıdı'nın çok yakın akrabasıdır. K.Y.'nin geçmiş ve mevcut sosyal durumu böyle bir ticari şirketin yüzde 50'sini satın alacak ve yönetecek durumdan çok uzak olduğu izlenimi vermektedir. Bu durumda yüzde 50 hissenin gerçekte kime ait olduğu haklı bir tereddüt uyandırmaktadır. Bahse konu işlemlerin arka planında ciddi bazı şüphe, şaibe ve hatta yolsuzluklar bulunabileceğini düşündürmektedir" dedi. 

Kaynak: DHA