Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, Kur Korumalı Mevduattan (KKM) çıkmak zorunda kalan, küçük ve orta ölçekli tasarruf sahiplerinin, bankaların verdiği faizlerin reel faizin çok altında olduğu için birikimlerini koruyabilmek için girdiği arayışarı ve ekonomik parametrelere etki eden sonuçlarını gündemine taşıdı.
TÜKONFED, HAZİRAN AYINDA SİNYAL VERMİŞTİ!
Geçtiğimiz haftalar içerisinde ülkenin her yerinde sarrafların ve döviz büfelerinin önünde satın alma kuyruklarına tanık olduklarını hatırlatan Ölmez, mevcut ekonomi yönetiminin bunun nedenlerini anlayamadıklarını dile getirdi. Oluşan tablonun nedenlerinin belirlenmesi için geniş ekonomik tahlillere, akademik unvanlara gereksinmeye gerek duyulmadığını kaydeden Ölmez, TÜKONFED olarak yapılan uyarılara bir kez daha dikkat çekti. Ölmez, "TÜKONFED Bankacılık Komisyonu olarak, Haziran/2023'den bu yana sesimizi duyurabildiğimiz medyada, yaşadığımız ekonomik krizde, alınan önlemlere vatandaşın tepkisi düşünülmediği için, vatandaşımız kendi önlemini alarak hareket ettiğini belirttik" dedi.
"ÖNEMLİ BİR KESİM ALTIN VE DÖVİZİ YİNE TERCİH EDECEK"
Kur Korumalı Mevduattan çıkmak zorunda kalan, küçük ve orta ölçekli tasarruf sahiplerinin, bankaların verdiği faizlerin reel faizin çok altında olduğu için birikimlerini koruyabilmek için doğal olarak arayışlara girdiğini ifade eden Ölmez, "Bu arayışın sonunda maalesef, kur orumalı mevduattan çıkan paranın bir kısmı, dolandırıcılara gitti. Önemli bir kısım birikim sahibi ise birikimlerini koruyabileceği finansal araç olarak altın ve dövizi seçti ve seçmeye devam edecek. Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın kararına göre, 1. Ocak 2024'den sonra TL'den dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat hesabı açılmayacaktır. İşte geçen haftalar içerisinde, sarrafların ve döviz büfelerin önünde bekleyen vatandaşlarımızın çoğunluğu, Kur Korumalı Mevduat hesabında 3 aylık vadeleri dolan vatandaşlarımız ile onların yarattığı taleple küçük birikimlerine döviz ve altına yönlendiren vatandaşlarımızdır" diye konuştu.
"KKM'DEN ÇIKAN PARA TASARRUF MEVDUATINA GİTMEDİ"
Vatandaşın birikimlerine yönlendireceği döviz ve altını, bankaların uyguladığı kur ve fiyat politikasının, piyasa fiyatıyla aleyhine farkı görünce parasını çekip en yakın döviz bürosu ve sarrafın önündeki kuyruğa katıldığını vurgulayan Ölmez, "Bu oluşma yenileri de katılacaktır. Kur Korumalı Mevduat ve TL vadeli mevduatının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bültenlerine göre, 15.12.2023 ve 08.03.2024 tarihindeki kalıntılarını da ele almak gerekmektedir. Kur Korumalı Mevduattan çıkan para, TL tasarruf mevduatına gitmemiştir. TL mevduatta önemli kısım mevduat, faizi eklenerek devam ettiği ve Türkiye İstatistik Kurumu'na göre 2023 için tasarruf oranımız yüzde 10,5 olduğu da düşünülürse farkın daha da artacağı tartışmasızdır" diye konuştu.
"FİNANSAL TÜKETİCİ SOSYOLOJİSİ ÇALIŞMASI YAPILMALIDIR"
Kur Korumalı Mevduattan çıkarak, sarrafta altına, döviz bürosunda dövize yönelen birikimlerin ise, yastık altına giderek sistemden çıktığının bilgisini veren Ölmez, "Bu nedenlerle yaşadığımız ekonomik krizden bir an önce çıkmamız, vatandaşımızın alınacak önlemlere destek vermesi ile başarıya ulaşacağı düşünülerek, özellikle Finansal Tüketici Sosyolojisi çalışması yapılmalıdır. İvedi olarak da, birikimlerin sistem dışına çıkmasının önlenmesi amacıyla bankaların döviz ve altın alım satımlarındaki fiyat politikaları piyasa fiyatları ile uyumlu hale gelmelidir. Yoksa daha çok kuyruklar görerek, daha çok birikimin yastık altına gitmesine tanıklık edeceğiz" şeklinde konuştu.