Antalya’nın Alanya ilçesinde, Konaklı Mahallesi plajındaki Caretta Caretta yuvaları, Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği Başkanı Şerefnur Kayhan ve çevreciler tarafından inceleniyor. Kayhan, yuvalardaki yavruların belirlenen süre içinde çıkmaması üzerine derhal harekete geçtiklerini belirtti.
YUMURTLAMA SÜREÇLERİ KONTROL ALTINDA
Haziran ve Temmuz aylarında Caretta Caretta’ların yumurtlama yaptığı yuvalar sürekli gözlemleniyor. Şerefnur Kayhan, yumurtadan çıkması gereken yavruların belirlenen süreyi aşmaları üzerine yuvaları açmak zorunda kaldıklarını ifade ederek,
“Bazı yavruların yuvadan çıkmadan telef olduğunu gördük. Yavrular muhtemelen ıslanan toprak yüzünden veya üzerinde misafirlerimizin olması nedeniyle telef olmuş” dedi.
YUVALARIN KORUNMASI İÇİN ÇAĞRI
Yavruların, yumurtadan 65 gün sonra mutlaka çıkmaları gerektiğine dikkat çeken Kayhan, bu süreyi geçen yavruların ve yuvaların derhal kendilerine bildirilmesini istedi. Bildirilen yuvaları kafes sistemiyle koruma altına alan dernek, bu yuvaların takibini de sürdürüyor.
DIŞ ETKENLERDEN ZARAR GÖREN YAVRULAR
Misafirlerin ilgisi, kafeslerin yerlerinin değiştirilmesi, su sporları, güneşin toprakla buluşmasının engellenmesi ve denize yakın yerde yumurtlamanın yapılması gibi etkenler, yuvalara zarar vermekte. Bu etkenlerden dolayı yuvalardaki kayıplar artmış durumda.
300'DEN FAZLA YUMURTLAMA ALANI TESPİTİ
Alanya bölgesinde bu yıl 300’den fazla yumurtlama alanı tespit edilmiş. Dernek, tespit edilen bu alanlarda incelemelerine devam ederek, yavruların güvende olup olmadığını kontrol etmekte.