Yılın 12 ayı yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Antalya’da Eylül ayı ile birlikte kültür turları yoğunlaştı. Şehre gelen yerli ve yabancı turistler Antalya’nın tarihi ve kültürel alanlarını ziyaret ediyor. Turistler yoğun ilgi gösterdiği bölgeler arasında yer alan tarihi Kaleiçi seyir terası ise yerli ve yabancı turistleri büyülüyor. Akdeniz’in muhteşem mavisi ile yat limanı, falezleri kuş bakışı izleyen yerli ve yabancı turistler manzara karşısında adeta büyüleniyor.
ASIRLIK YAŞAMLARIN İZLERİ BURADA
Antalya’da tarihin iç içe geçmiş asırlık yaşantılarından kesitlere rastlayacağınız gizem yüklü sokaklarda keşfedilen tarihi Kaleiçi yerli ve yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor. Tarihle doğanın iç içe olduğu tarihi Kaleiçi’nde yer alan seyir terasından Akdeniz’in eşsiz güzellikteki mavisi ile Antalya’yı kuş bakışı izleme şansı bulan turistler manzara karşısında büyüleniyorlar. Bir tarafta Akdeniz’in engin denizi, bir tarafta tarihi surlarla, cumbalı evler ve destansı konaklarla çevrili göz kamaştıran büyüleyici dar sokaklar ve yollar. İşte Kaleiçi, tüm bu güzellikleriyle görülmeye değer ihtişamlı eser ve tarihi yapılarla dolu.
TARİHİ KALEİÇİ’NDE GEZEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
-
YAT LİMANI
Kaleiçi’nin tarihte korsan limanı olarak bilinen yat limanı, at nalı şeklindeki surlarla çevrilmiştir. Günümüzde, yat limanının eşsiz manzarasına karşı uzun sohbetler ve yemeklere uzanabileceğiniz pek çok restoran ve işletme, tatilcilerin gözdesi konumunda. Özellikle Antalya usulü yanık dondurmasıyla ünlü dondurmacılar, limana sıfır konumda yürüyüşler yapabileceğiniz zevkli yollar, lezzetli deniz restoranları ve barlar, Kaleiçi yat limanını her zaman hareketli ve canlı tutuyor.
-
KALEİÇİ EVLER
Kaleiçi’nin cumbalı evleri ve konaklar, yenilerek bakım gören, kimi zaman modern bir işletme olarak karşımıza çıkan, kimi zaman ise sadece tarihin gerçeğine ışık tutan görkemiyle içinize işliyor. Muhteşem fotoğraf karelerine zemin sunan bu evlerin şehrin içinde hala bu denli korunaklı görünebilmesi oldum olası herkesin ilgisini çekiyor. Kaleiçi’ndeki kafe ve restoranların, dükkanların mimari yapısı da bölgenin tarihi dokusuyla paralel, sıcacık ambiyanslar sunuyor.
-
HADRİAN KAPISI
Kaleiçi’nin tarihine inecek olursak ise, Antalya’nın tarihine, Roma Dönemi’nde tarihi surların genişletildiği ve ticaretin hız kazandığı döneme bakmak gerekir. Bu dönemde “Attaleia” (Antalya), Akdeniz’in en önemli limanı konumundadır. Roma İmparatoru Hadrian(Hadrianus), bu dönemde Attaleia’yı ziyaret etmiştir. İşte Kaleiçi’nde bulunan Hadrian Kapısı, hükümdarın o günkü ziyaretinden bugüne kalan en değerli yapılardandır. Antalya’nın en önemli tarihi kalıntılarından olan Hadrian Kapısı, Kaleiçi’nin popülerliğini oldukça artırmaktadır.
-
YİVLİ MİNARE
Yivli Minare, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat zamanında yapılmış olan, yaklaşık 39 metre yüksekliğiyle, Kaleiçi’nin şehri gören en yüksek noktasıdır. Şüphesiz en değerli yapılardan biri olan Yivli Minare, sekiz yivlidir ve bu yüzden Yivli Minare ismini alır. Sekiz sayısının Selçuklu süsleme sanatında büyük önemi olduğunu biliyoruz.
-
SAAT KULESİ
Kaleiçi’nde Cumhuriyet Caddesi üzerinde Kale Kapısı’nda bulunan saat kulesi, Antalya’nın en sembolik yapılarındandır. Dış surların üzerinde olan saat kulesinin dört bir tarafında saatler, tepesinde ise çan bulunmaktadır. Yapılışının 1901 senesinde olduğu bilinmekte olup Antalya’nın tarihi yapılarında önemli bir semboldür.
-
SUNA-İNAN KIRAÇ KALEİÇİ MÜZESİ
Kaleiçi’nde görülmesi gereken bir etnografya müzesi olan Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, rahmetli iş adamı Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç ve eşi İnan Kıraç tarafından hayata geçmiş bir projedir. Bu müzenin içerisindeki, korunması gerekli kültür varlıkları, Geleneksel bir Türk evi ve Ortodoks Kilisesi’dir. Kıraç çifti, bu binaları satın alarak 1993-1995 yıllarında gerekli tadilatları yaptırarak müze haline getirmişlerdir. Müze içerisinde Antalya’nın kültürü ve tarihinden kesitler sunulmaktadır. Ortodoks kilisesinde ise sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.
-
ANTALYA ETNOGRAFYA MÜZESİ
Kaleiçi’nin bir diğer görülmesi gereken müzelerinden biri ise Antalya Etnografya Müzesi’dir. Kaleiçi’nde, Antalya’nın bu denli zengin kültürüne ışık tutan pek çok kaynak bulabileceğiniz bir etnografya müzesinin bulunması, bu kültüre ve yaşama dair bilgi sahibi olabilmek için büyük bir şans.
-
ANTALYA OYUNCAK MÜZESİ
Özellikle çocuklu aileler için eğlenceli ve keyif dolu bir müze. Kaleiçi’nde böyle bir müze olması, çocuklu aileler için kaçırılmayacak bir gezi imkanı tanıyor.
-
HIDIRLIK KULESİ
İmparator Hadrian döneminde yapıldığı söylenen Hıdırlık Kulesi, kentin simgesel yapılarından. Kaleiçi surlarının güneyinde yer alıyor.
-
TEKELİ MEHMET PAŞA CAMİ
Tekeli Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış Antalya’nın tarihi en eski camilerinden. Çini süslemeleriyle hayran bırakan cami, en eski Osmanlı eserlerinden. Kaleiçi gezinizde, Tekeli Mehmet Paşa Cami’yi ziyaret ettikten sonra, Karatay Medresesi’ne de uğrayabilirsiniz.
-
KEÇİLİ PARK
Keçili Park, Hıdırlık Kulesi’ne doğru giden yokuşun hemen sağında. İçindeki ağaç ve metalden yapılan karakteristik keçi heykellerinden ismini alan park, yüksek konumuyla çok keyifli bir manzara sunuyor. Keçili Park’a yakın, eşsiz bir manzarayı izleyebileceğiniz bir seyir terası var. Buradaki cam teras, falezleri kuş bakışı görebileceğiniz şekilde tasarlanmış. Özellikle akşam gün batımı saatlerinde Akdeniz’in sonsuz güzelliğini izlemek isterseniz Keçili Park’a uğramalısınız.
-
MERMERLİ PLAJI
Yat limanının hemen yanında surların önündeki küçük ama yazın kalabalık ve çok ilgi gören bir plaj. Kaleiçi’nde denize girebileceğiniz tek plaj olma özelliğiyle popülerliği artan plaj, şehrin ortasında, tertemiz bir suya girmeye olanak kılıyor.
-
KARAALİOLU PARK
Karaalioğlu Parkı, Kaleiçi’ni gezerken mutlaka görmeden geçemeyeceğiniz, Antalya’nın en güzel ve en ferah parklarındandır.
-
ATATÜRK EVİ VE MÜZESİ
Karaalioğlu Parkı’nın Işıklar Caddesi tarafında Kaleiçi’ne yürüme mesafesinde çocuk yaşlı mutlaka gezilmesi gerekilen Atatürk Evi, Atatürk’ün Antalya ziyareti sırasında kaldığı köşktür. Atatürk’ün Antalya’da kaldığı dönemin anılarını yaşatan bu özel müze, 1986 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.