Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinatörü ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Öğr. Gör. Nilgün Bilal, organ bağışındaki son durumu değerlendirdi. Önceki yıllara göre bir düşüş gözlemlediklerini belirten Bilal, Koronavirüs Pandemisi ve şubat ayında yaşanan deprem felaketini ana etkenler olarak işaret etti. Ülkemizde 23 binin üzerinde organ bekleyen hasta olduğuna dikkati çeken Nilgün Bilal, kadavradan organ bağışı çağrısında bulundu.

40 YILLIK TECRÜBE VE YÜZLERCE BAŞARI HİKAYESİ

Akdeniz Üniversitesi, 40 yıldır birçok organ nakli operasyonu gerçekleştirmiş bir merkez. Özellikle böbrek, kalp, karaciğer ve yüz nakli gibi birçok farklı nakil türünde dünya standartlarının üzerinde başarılara imza atmış. Bilal, "Dünyada bizim merkezimize eş değer bir merkez bulunmuyor. Büyük bir merkeziz ve bununla gurur duyuyoruz" ifadelerini kullanıyor.

ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİ 

Nilgün Bilal, canlı vericilerden de organ alındığını, ancak esas ihtiyaç duyulanın kadavradan organ bağışı olduğunu vurguluyor. Bilal, "Tek eksiğimiz organ bağışı. Kadavradan daha fazla organ bağışı olursa, kat kat daha fazla hastanın yaşam kalitesini artırabiliriz" diye konuştu.

TOPLUMDA ORGAN BAĞIŞI FARKINDALIĞI 

Organ bağışı oranları Türkiye'nin batı bölgelerinde daha yüksek. Ancak Nilgün Bilal, bu oranların tüm ülkeye yayılması gerektiğini belirtiyor ve "Ulusal düzeyde organ bağışı kampanyasına ihtiyacımız var" diyor. Bilal, bir kişinin organ bağışı ile 7-8 kişinin hayata dönebileceğine dikkat çekiyor.

Nilgün Bilal, “Her bireyin öldükten sonra organının başkasına faydalı olabileceği fırsatını bilmesi ve bu konuda karar vermesi gerekiyor.”

ORGAN BAĞIŞI, YALNIZCA BİR HAYAT DEĞİL, YENİ KUŞAKLARI DA KURTARIYOR

Nilgün Bilal, organ bağışının sadece hastalar için değil, aynı zamanda onların aileleri ve gelecek kuşaklar için de çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ediyor. "Organ bağışı yeni kuşakların devam etmesi için çok önemli. Aslolan yaşamdır, beden değildir" diyor.

Nilgün Bilal, “Organ bağışıyla hayata dönen bir hastanın ailesi, ondan sonraki kuşakları hayata ve mutluluğa adım atar.”

Akdeniz Üniversitesi, organ bağışındaki bu düşüşü tersine çevirebilmek ve toplumda farkındalığı artırmak için ulusal bir kampanyanın şart olduğunu vurguluyor. Herkesi, bu kritik ve hayat kurtarıcı konuda duyarlı olmaya ve organ bağışında bulunmaya çağırıyor.

Kaynak: DHA