DENİZ Memelileri Araştırma Derneği ( DMAD) tarafından yürütülen son araştırmalara göre Akdeniz'deki yunus türlerinin tamamı ya tehlike altında ya da hassas durumda. Ekipte yer alan uzmanlar, tırtak, afalina, çizgili ve boz yunus olmak üzere 4 yunus türünün Akdeniz'de yaşadığını ve bu türlerin tehdit altında olduğunu kaydetti.

“Global ölçekte 'asgari endişe' düzeyindeki tırtak, Akdeniz'de tehlikede sınıflandırılıyor. Global düzeyde 'asgari endişe' düzeyindeki afalina ve çizgili yunus, Akdeniz'de 'hassas', boz yunus içinse yetersiz veri görülüyor..."

SU ALTI SES KİRLİLİĞİ VE İNSAN TEHDİTİ

DMAD araştırmacısı Efecan İştipliler, su altı ses kirliliğinin yunuslar için önemli bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor. İletişim için ses kullanan yunuslar, denizel kirlilik (plastik ve kimyasal), habitat kaybı, av kaynaklarının azalması, deniz trafiğine bağlı yaralanmalar gibi insan etkileşimlerinden kaynaklı diğer stres elementleriyle de tehdit altında.

TÜRKİYE'DE BİLİNÇ VE BİLİNİRLİK EKSİKLİĞİ

Ülkemizde balina ve yunuslarla ilgili çok fazla veri eksikliği olduğunu vurgulayan İştipliler, bu eksikliği kapatmak ve deniz memelilerine daha huzurlu bir deniz bırakmak için çalıştıklarını belirtiyor. DMAD ekibi olarak deniz taşıtı, tekne kullanırken hızına dikkat etmek, kirlilikten kaçınmak ve tüketimi azaltmak gibi önemli mesajlar veriyor.

“Denizlerimizi korumak ve deniz memelilerine daha huzurlu bir deniz bırakmak için hep birlikte çalışabiliriz. Yunus ve balinalar sese son derece duyarlıdır. Kirlilikten kaçınabilir ve tüketimi azaltabilirsiniz"

 HEM ÇÖZÜM HEM DE EYLEM ZAMANI

Yunusların Akdeniz'deki mevcut durumu, ciddi ve hızlı bir eylem planının gerekliliğini ortaya koyuyor. Koruma ve sürdürülebilirlik çabalarının artırılması, bu eşsiz deniz canlılarının geleceğini koruyacak adımları atmak için gereklidir. Hem bilimsel araştırmaların desteklenmesi hem de toplum bilincinin artırılması bu süreçte hayati öneme sahip olacak gibi görünüyor.

Kaynak: AA