AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, sebze meyve piyasasındaki fiyatlama dengesizliğini gündemine aldı.  Çiftçilik geçmişi bulunan milletvekili Kurt, meyve sebze piyasasındaki fiyat yüksekliğin esas sebeplerine dikkat çekti.  

"DEPOLAMA ALANLARI YETERSİZ"

Nakliye, depolama, paketleme-boylama ve ambalajlama maliyetlerinin en önemli gider kalemlerini oluşturduğunu belirten Milletvekili Resul Kurt, "Toptancının, tüccarın kâr marjı; ambalaj-kasa-boylama ve paketleme maliyeti; nakliye; market/ pazarcı kârı; spekülatif stokçuluk, toplama, depolama, satış zincirinde fireler derken üretici maliyetlerinden dolayı tüketici 10 kata varan yüksek fiyatlarla meyve sebze almak zorunda kalıyor. Yine, çiftçinin düşük fiyata stokçulara hal kabzımallarına ve spekülatörlere meyve satmasının en temel nedeni depolama alanlarının yetersiz olmasıdır" dedi. 

"FİRELER ZAMANLA AZALACAK"

Çözüm önerilerinin başında lisanslı soğuk hava depoları gelen Kurt, "Her kente lisanslı soğuk hava depoları yapılsın. Soğuk hava deposu, paketleme-boylama ve nakliye girdilerinin düşürülmesi ile hem fireler azalacak ve hem de aracıların aradan çıkarılmasıyla birlikte düşük fiyatlarla meyve sebze tüketiciye ulaştırılabilecektir" diye konuştu. 

"ULAŞIMA YOĞUNLAŞILMALI"

Tarım alanında yadsınamaz bir payı olan "lojistik" sektörüne de değinen Kurt, Antalya'yı da ilgilendiren önemli bir çözüm önerisi sundu. Kurt, "Yol, köprü, tren gibi lojistik yatırımlar da İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerimizi daha epey idare edecek seviyede. Artık yatırım, tarım üretim yerleriyle tüketim merkezleri arasındaki ulaşıma yoğunlaşmalı. Örneğin Antalya ve İstanbul arasında bir raylı sistem kurulması gıda fiyatlarında istikrar sağlanmasını büyük katkı yapar" şeklinde konuştu.

PİYASAYA GİZLİ MESAJ

Kurt'un, sonuçlarının süreç içinde alınacağı uzun vadeli projeleri, belirli kesimlerde heyecan uyandırdı. Geniş zaman dilimini kapsayan çözüm önerilerinin, Pandemide başlayan ve gıda piyasası başta olmak üzere tüm alanları sallayan küresel ekonomik değişim sürecinde Türkiye'nin ciddi oranda kayıp yaşamaması için ehemmiyet oluşturması, geçici değil kalıcı çözümlerin hayat geçmesi gerektiğini piyasaya hatırlattı.

Muhabir: DUYGU TEKİN