Antalya’da 22 yıldır diş hekimi olarak görev yapan Yasemin Dolaşık, her yaş gurubundan hastanın kendilerine başvurduğunu dile getirdi. Diş hekimlerinin mecbur kalmadıkça çürük dişi çekmediğini dile getiren Dolaşık, diş fırçalamanın daha erken yaşlarda ebeveynlerin çocuklara aşılaması gerektiğine dikkat çekti.
DİŞİ DOĞRU FIRÇALAMAK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Diş fırçalamanın çocuklara erken yaşlardan itibaren aşılanması gerektiğini anlatan Diş Hekimi Yasemin Dolaşık, çocukların abur-cubur yiyeceklerden uzak durmaları gerektiğini anlattı. Bebeklerde 2,5 yaşından itibaren süt dişlerinin dökülmeye başlamasıyla birlikte düzenli diş hekimine götürülmesi gerektiğini anlatan Dolaşık,
“Bebeklerimiz 2,5 yaşından itibaren düzenli bir diş hekimine götürülmeli. Çocukların dışında yetişkinlerde 6 ayda bir düzenli diş hekimine görülmeli. Bunu neden anlatıyoruz? Çünkü ağız ve diş sağlığına dikkat etmesek ilerleyen yaşlarda kişide ciddi çene ve diş rahatsızlıkları yaşanabiliyor” diye konuştu.

DİŞ ÇEKİMİ EN SON ÇARE
Çürük dişten dolayı hekime başvuran hastaya ilk uygulanan tedavinin çürük dişi kurtarmak olduğunu anlatan Diş Hekimi Yasemin Dolaşık, çürük dişin tedaviye yanıt vermemesi durumunda en son çare olarak çekildiğini ifade etti. Dr. Dolaşık konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Çürük dişten dolayı hekime başvuran hasta için ilk yapılan tedavi yöntemi ana dişi kurtarmak oluyor. Bu çürük diş şayet tedaviye yanıt vermediyse o zaman diş çekimi yapılıyor. Tüm hekim arkadaşlarımızın ilk hedefi kişide ki ana dişi kurtarmak. Onun dışında değişik tedavi yöntemleriyle çürük diş kurtarılmaya çalışılıyor. Çürük diş veya farklı bir diş rahatsızlığı nedeniyle bir hekime görünmekten korkmayın.”
DİŞ ETİ HASTALIĞI DİKKATE ALINMALI
Diş eti hastalığının daha erken yaşlarda dikkat edilmese kişilerde göründüğüne dikkat çeken Diş Hekimi Yasemin Dolaşık, 6 ayda bir düzenli diş hekimine gidildiğinde varsa bir diş eti rahatsızlığı kısa sürede tedavisinin yapıldığını anlattı. Dr. Dolaşık konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Diş ve diş etiyle ilgili hastalıklarda bilinç oranı toplumda çok düşük. Diş eti rahatsızlığının farkında olamayan kişiler ilerleyen yaşlarda bununla ilgili büyük sıkıtılar yaşayabiliyorlar. Bu nedenle vatandaşlarımızın diş hekimlerine düzenli olarak görünmeleri ve varsa bir diş veya diş eti rahatsızlığını büyümeden tedaviyle sonlandırması gerekiyor.”