Okullarda derslerin 11 Eylül Pazartesi günü başlayacağını hatırlatan Eğitim Sen şube Başkanı Nurettin Sönmez, okulların başlamasına sayılı günler kala kırtasiye ürünleri ve diğer zorunlu ihtiyaçlardaki fahiş fiyat artışlarının aileleri ekonomik olarak zorladığını; Eğitim Öğretim Yılına başlarken öğrencilerin eğitimle ilgili bütün ihtiyaçlarının giderilmesi; her öğrenciye ve tüm eğitim emekçilerine okulda ücretsiz bir öğün yemek verilmesi gerektiğini savundu.
LİSEYE BAŞLAMA BEDELİ 7 BİN 875 TL
Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Okulların başlamasına sayılı günler kala kırtasiye ürünleri ve diğer zorunlu ihtiyaçlardaki fahiş fiyat artışları aileleri ekonomik olarak zorladığını belirterek şunları söyledi:
“Geçtiğimiz eğitim öğretim yılı başında yaptığımız gibi bu yıl da aynı bölgede Antalya’nın Kepez ilçesinin Kütükçü, Yenimahalle ve Karşıyaka mahallelerinde bulunan kırtasiyelerde fiyat araştırması yaptık. Yaptığımız araştırma sonucunda fiyatların geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’den fazla arttığı görülmektedir. Eğitim Sen Antalya Şubesi olarak yaptığımız araştırmaya göre, ilkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrenci defter, okul çantası, kalem, kalem kutusu, kalemtıraş, silgi, boya, beslenme çantası, su kabı, çeşitli kırtasiye araç gereçleri, eşofman takımı, ayakkabı, spor ayakkabı ve okul kıyafetlerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlara geçtiğimiz yıl 2 bin 840 TL öderken bu yıl 7 bin 310 TL ödemektedir. Ortaokula başlayacak bir öğrencinin kullanacağı malzemelere göre okula başlarken zorunlu gideri 8 bin 125 TL dir. Aynı malzemelerle geçtiğimiz eğitim öğretim yılı başında bu rakam 3 bin 180 TL idi. Liseye başlayacak bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçları ise geçtiğimiz yıl 3 bin 270 TL iken bu yıl 7 bin 875 TL tutmaktadır.”
EĞİTİMİ KAOSA SÜRÜKLER
“Daha çok asgari ücretli çalışanlarının yaşadığı Kepez ilçesinin bazı mahallelerindeki kırtasiyelerden edindiğimiz bilgilerle ilkokula, ortaokula ve liseye başlayan bir öğrencinin okula başlamak için gerekli olan zorunlu ihtiyaçlarının toplam ederini çıkardık. Bulduğumuz bu rakamlar bir öğrencinin okula başlarken yapması gereken en az harcamayı gösteriyor. Kenar semtlerden kentin merkezine yaklaştıkça fiyatlarda belirgin bir şekilde artış görülüyor” diyen Nurettin Sönmez,
“Bu giderler içerisinde yardımcı kaynaklar, servis ücreti, kayıt parası, beslenme giderleri yoktur. İktidar velilerin ve ilgili esnafın taleplerine rağmen kırtasiye harcamalarında KDV’yi kaldırmadı. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu düşünüldüğünde Asgari ücretle veya daha az ücretle çalışan velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmesinin olanağı kalmadı. En düşük servis ücretinin 1500 TL olduğu gerçeği karşısında özellikle birden fazla çocuğu okula gidecek olan velilerin eğitim giderlerini karşılaması olanaksızdır. Eğitim Öğretim yılının başında velilerin öğrencilerin eğitimi için temel ihtiyaçlarını karşılayamaması hem eğitim öğretimi olumsuz bir şekilde etkileyecek hem de öğrencilerin psikolojilerini olumsuz şekilde etkileyecektir. Yaşadığımız enflasyonist ortamda her geçen gün zamların yaşanması toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiş olması eğitimi de kaosa sürükleyecek durumdadır” ifadelerini kullandı.
İHTİYAÇLAR GİDERİLMELİ
Bu eğitim öğretim döneminin emeğiyle geçinen veliler açısından zor geçeceğini vurgulayan Nurettin Sönmez,
“Öğrencilerin beslenme sorunu bu eğitim öğretim yılının en belirgin sorunu haline gelmiştir. Her öğrencinin eğitim hakkı anayasada güvence altına alınmış olmasına rağmen bu temel hakkın kullanılamaz hale gelmiş olması iktidarın uyguladığı politikaların bir sonucudur. Eğitim Öğretim Yılına başlarken öğrencilerin eğitimle ilgili bütün ihtiyaçları giderilmeli ve her öğrenciye ve tüm eğitim emekçilerine okulda bir öğün yemek ücretsiz olarak verilmelidir” dedi.
ZORUNLU İHTİYAÇ LİSTESİ
Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin Antalya Kepez İlçesi Kütükçü, Yenimahalle ve Karşıyaka mahallelerindeki kırtasiyelerden aldığı, bu fiyatları karşılaştırılarak çıkardığı ortalama fiyatlar aşağıda verildi. Eğitim Sen’in bu fiyatlarla ilgili notunda,
“İlkokula, Ortaokula ve Liseye başlayacak bir öğrencinin eğitim sürecindeki zorunlu ihtiyaçları gözetilerek ihtiyaç listesi hazırlanmıştır. Okula, öğretmene göre zorunlu ihtiyaçlarda farklılıklar da görülebilir” denildi.