Bu hafta Dr. Emine Şentürk eğitmenliğinde sunulan "YAZIDAN TUVALE" seminer dizisinin dördüncü haftası, Realist Dönem üzerine olacak. İki alandaki önemli isimlerin yapıtları üzerinden hem bilgilendirici hem de eleştirel incelemeler gerçekleştirilecek.

1. KISIM: JEAN FRANÇOIS MİLLET VE GUSTAVE FLAUBERT KARŞILAŞTIRMASI

Jean François Millet'nin köylülerle olan tabloları ve Gustave Flaubert'in ünlü eseri Madame Bovary'nin Taşra Hayatı (1857) romanı incelenecek. Bu iki yapıt arasındaki bağlantılar ve çelişkiler nelerdir?

2. KISIM: GUSTAVE COURBET VE CHARLES DICKENS'IN REALİST DÖNEM YAPITLARI

Gustave Courbet'nin tabloları ve Charles Dickens'ın romanlarından alınan örneklerle, Realist Dönem Edebiyat ve Sanat Seminerleri devam edecek. Bu dönemin sanatında neler değişti, hangi eserler öne çıktı?

AKS basın açıklamasında; “Edebiyat ve görsel sanatları, disiplinler arası bir biçimde ele almak ve birbirlerini nasıl etkilediklerini gözlemlemektir. Örneğin, Lewis Carroll'ın Alice Harikalar Diyarında romanı, Salvador Dali tarafından resmedildiğinde, izleyiciyi hayal ile gerçeklik arasındaki sınırda bir gezintiye çıkarır. Pablo Picasso'nun "Don Kişot" çizimi, Cervantes'e gönderme yaparak bir görselleştirme yaratır, John William Waterhouse'un "The Lady of Shalott” tablosu, Alfred Lord Tennyson'ın 1832'de aynı isimle yazdığı şiirini canlandırır nitelikte bir tablo sunar. Bunlar gibi pek çok örnekte de görüldüğü gibi kimi zaman edebiyat görsel sanatlardan kimi zaman da sanat edebi eserlerden etkilenmiştir.” Dendi.

Bu seminerler, sanat ve edebiyat severlerin yakından takip ettiği ve katılım sağladığı bir etkinlik haline geldi. Geçmişten günümüze sanatın ve edebiyatın nasıl iç içe geçtiğini anlamak isteyenler için benzersiz bir fırsat.

Muhabir: YEŞİM ERTAN