Antalya’da yaz aylarında vatandaşların hayatını kabusa çeviren sivrisineklerin kış uykusuna dahi uyumadığı ortaya çıktı. Kentte vakalar aralık ayında da devam etti. Vatandaşlar kentin birçok noktasında sivrisinek saldırılarından şikâyet ederken, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin uykuya geçtiğini 19 ilçeden günlük 6-7 şikâyet ancak aldıklarını söyledi. 

SİVRİSİNEKLER HAYATI KABUSA ÇEVİRDİ

Kasım ayı başında kış uykusuna geçmesi ve ilerleyen günlerde de soğuktan ölmesi gereken sivrisineklerin, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle birlikte kış uykusuna dahi uyumadığı ortaya çıktı. Sivrisinekler yaz aylarında vatandaşların hayatlarını kabusa çevirmişti. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar başta olmak üzere birçok kişiyi hedef alan sivrisinekler, kent genelinde yoğun şikâyetlere neden olmuştu. Isırıkların bıraktığı izlerin uzun süre geçmemesi üzerine mağdurlar, hastanelerin acil servislerine başvurmuştu. Antalya’da yaz aylarında vatandaşların hayatını kabusa çeviren sivrisinekler vakaları aralık ayında da devam etti.

ANTALYALILAR DERTLİ

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre sivrisinek kabusunun devam ettiğini ifade eden Serkan Sanlı, “Uyuduğunu söyleyenler yanılıyor. Ne uyuması her gün ısırıyorlar. Bu sene biz uyuyamıyoruz, onların da hiç uyumaya niyetleri yok gibi” dedi. Aynur Güzel ise Şirinyalı mahallesinde sineklerin kapının açılmasını beklediğini ifade ederek, “Sanki nöbet tutuyorlar. Kapı açılır açılmaz evin içindeler. Her yerimizden ısırıyorlar” şikayetinde bulundu. Ali Türkoz ise, “Düdenbaşı mahallesinde sinekten yatılmıyor. Belediyenin çalışması başarılı değil” dedi.  Nihat Güzel, “Altıntaş mahallesinde sivrisineklerden başa çıkamıyoruz artık bu kış aylarında geceleri uyuyamıyoruz ve eve sıkmadığım ilaç kalmadı. Dışarıda aşırı şekilde sivrisinek var. Belediye bir kere bile ilaçlama yapmadı ve oralı bile olmuyor. Artık deri koltuklarınızdan kalkıp bir müdahale yapın” sözlerine yer verdi. 

VATANDAŞLAR PRFOSÖR İLE TERS DÜŞTÜ

Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada sivrisineklerin soğuk hava nedeniyle kış uykusuna geçtiğini savundu. Çetin, “Son soğuk hava dalgasıyla birlikte şikayetlerde azalma oldu. Ancak sivrisinek sorunu yaşayan vatandaşlar, özellikle binalarının bodrum katlarını mutlaka kontrol etmeli ve gerekirse ilaçlama yaptırmalıdır. Sivrisinekler genellikle sıcak ve nemli alanlarda barınmayı tercih eder. Bu nedenle bodrum katlarında gizlenmiş olma ihtimalleri oldukça yüksek” dedi.

Sivrisinek Profesör

6-7 ŞİKÂYET ALIYORUZ

Prof. Dr. Çetin, Antalya genelinde sivrisinek şikâyetlerinin özellikle yaz döneminde zirve yaptığını ve bu durumun birçok aileyi zor durumda bıraktığını ifade etti. Çetin, “Şimdi ise kent genelinden günlük olarak 6-7 şikâyet alıyoruz. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin vektörle mücadele ekipleri, yılın 12 ayı boyunca sivrisinek ve diğer zararlılarla etkin bir şekilde mücadeleye devam ediyor. Vatandaşların, hem belediye ekipleriyle koordinasyon halinde olması hem de bireysel önlemler alması sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

NEMLİ ORTAMLARDAN UZAK DURUN

Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise sivrisinek mücadelesinde özellikle durgun su kaynaklarının temizlenmesi ve düzenli ilaçlama yapılmasının önemine dikkat çekti. Yaz aylarında çoğalan sivrisineklerin, nemli ortamları ve durgun su birikintilerini üreme alanı olarak kullandığına işaret eden yetkililer, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN