Siyaset ve hukuk çevreleri, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararıyla sarsılmaya devam ediyor. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'ı destekleyen açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın ifadelerinin ardından Koç Holding'den iş dünyasını etkileyen bir haber geldi.

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimlerden bu yana Türkiye'ye yabancı sermayenin girmesi için çaba sarf ediyorlar. Elbette en çok arzu edilen yabancı sermaye türü, Türkiye'de fabrikalar kuracak olan yabancı sermayedir.

AVRUPA'NIN BATARYA ÜSSÜ OLACAKTI

İyi haberlerden birinin müjdesini aslında Ford Otosan’ın Yeniköy’deki yeni elektrikli araç fabrikasının açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bizzat vermişti. 5 Kasımda Ford Otosan’ın yeni fabrika açma törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Elektrikli araç bataryasında 70 gigabayt saatlik bir üretim kapasitesine şimdiden ulaşmış bir ülke olarak en geç 2030 yılında Avrupa’nın batarya üretim üssü konumuna gelmekte kararlıyız” demişti.

Koç Holding, Amerikalı ortağı Ford Motor Company ve Güney Kore’nin ünlü yüksek teknoloji şirketi LG bir araya gelecek, Ankara’da dev bir batarya fabrikası kuracaktı. Yatırım tutarı 32 milyar doları bulacaktı ve fabrikanın tamamlanmasıyla Türkiye, Avrupa elektrikli araç pazarında batarya üretiminde en önemli oyunculardan biri haline gelecekti.

Ford da, elektrikli hafif ticari araç üretiminin neredeyse tamamını Türkiye’den yapmaya karar vermişti, Koç’un Ford Otosan fabrikasının yenilenmesi bu kapsamda en önemli adımdı. Ford aslında şimdiden Türkiye’de elektrikli araç üretmeye ve hem iç hem dış pazara bunları vermeye başladı. Kocaeli Yeniköy’deki fabrikadan çıkan elektrikli Ford Transit araçlar İstanbul dahil her yerde görülebiliyor.

YATIRIM İPTALİNİN GEREKÇESİ

Ancak dün kötü bir haber geldi. Koç Holding, Ford Motor Company ve LG Energy Solution tarafından Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığını belirterek niyet mektubunun feshedildiğini açıkladı. Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında şöyle denildi:

“Koç Topluluğu’nun katılımı ile Ford Motor Company ve LG Energy Solution tarafından Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde, mevcut elektrikli araç penetrasyonundaki gelişme dikkate alınarak batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı sonucuna ulaşılmış ve 21 Şubat 2023 tarihli açıklamamıza konu niyet mektubu (MoU) feshedilmiştir. Ford ve Koç Holding olarak Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikalarında elektrikli araç üretimine yönelik çalışmalarına desteğimiz devam edecek olup, elektrikli araç piyasa dinamiklerindeki gelişmelere göre gelecekte batarya hücre yatırımı değerlendirilebilecektir.”

'SEBEP, YARGIDAKİ KRİZ'

32 milyar dolarlık bu yatırımın ‘zamanlamanın uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptaliyle Türkiye’de son günlerde yaşanan yargı krizi ve hukuk devleti tartışmaları arasında doğrudan bir bağ var, konuya yakın pek çok kaynağa göre. Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanmaması, Türkiye’ye girip girmemek konusunda ülkedeki hukuk düzeni nedeniyle zaten tereddüt yaşayan yabancı yatırımcıları ürküttü.

Konuya yakın kaynaklar, yatırım iptalinin yegane gerekçesinin yargıdaki kavga olmadığını, arkada fabrikanın fizibilitesi, hammadde temini sorunları ve diğer ekonomik sebepler de olduğunu söylüyor ama bardağı taşıran damlanın yargı krizi olduğunu vurguluyor.

MAZDA DA TÜRKİYE'DEN ÇIKIYOR

Koç Holding, Ford Motor ve LG Energy Solutions ile 21 Şubat’ta Ankara’da batarya hücre fabrikası kurulması için bağlayıcı olmayan niyet mektubu imzalamıştı. Şimdi bu yatırım artık iptal oldu.

Yargı kriziyle doğrudan ilgisi yok ama yabancı sermaye bakımından önemli bir başka konu, uzun yıllardır Türkiye’de faaliyette olan Mazda’nın da Türkiye’den çıkmaya karar vermesi.

Kaynak: Ekonomist