Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumu, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi ve Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) iş birliğiyle MMO Şube binasında gerçekleşti. Sempozyum, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, MMO Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ANTGİAD Başkanı Osman Sert ve MMO Oda Başkanı Yunus Yener'in açılış konuşmaları ile başladı.

“RİSK TESPİTLERİ YAPILMALI”
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaptığı konuşmada risk haritalarının önemini vurgulayarak,
“Şehirlerde yangın risk haritası oluşumu için belediyeler öncü çalışmalar yapmalıdır. Kentte bulunan bölgelerin hassasiyetine göre risk tespitleri yapılmalı, öncelikler oluşturulmalı, sınıflandırılmalı ve bu kapsamda eylemsel adımlar hızla atılmalıdır.” diye konuştu.
“YANGIN MERDİVENLERİ DEPO OLARAK KULLANILIYOR”
Atmaca,
“Elektrik prestijli binalar ancak yangın dolapları mobilya içinde gizlenmiş ve yeri belirsiz halde yangın merdivenleri depo olarak kullanılmakta yangın güvenlik sisteminin belirli aparatları yerinde bile yok ilk olarak 2007 yılında çıkan, daha sonra defalarca yenilenen ‘binaların yangından korunması hakkında yönetmelik’ mevcut olsa da uygulamada çok sayıda eksik ve hatanın ya da uygulama güçlüğü olan madde olduğunu görmekteyiz.” diyerek yangın anında yaşanabilecek ihtimalleri gözler önüne serdi.

YÖNETİCİLER SORUMLULUKLARININ FARKINDA DEĞİL
‘Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’ mevcut olsa de yeterli olmadığını söyleyen Atmaca,
“Konut tipi binalarda yangın güvenliğinin sağlanması yönetmeliğin öncesi ve sonrası iskân alan binalar için ayrı ayrı olmak üzere 2 temel problemin olduğunu görmekteyiz. 2007 yılı sonrası yapılan yeni binalarda iskân öncesi yangın güvenliği ile ilgili yönetmelik hükümlerinin yerine getirilip getirmediği ilgili belediye tarafından kontrol edilmektedir. Bina yüksekliğine bağlı olarak yangın merdivenleri ve bu merdivenlerin basınçlandırılması ya da yangın tüpleri ve yangın hortumlarının kullanımı üzerine zorunluluklar söz konusudur ancak bina ömrü boyunca yangın güvenlik sisteminin çalışır vaziyette sürekliliğinin sağlanıp sağlanmadığı hususunda hiçbir denetim söz konusu değildir. 2007 yılı öncesi iskân alınan binalardaki tedbirsizlik ise çok önemli bir problemdir. Bu eski binalarda genellikle hiçbir tedbirin alınmadığını görmekteyiz. Halbuki 2007 yılında çıkan yönetmelikte mevcut konut tipi binalarda da bina kullanım amacı ve özelliklerine bağlı olarak alınması gereken tedbirler yer almaktadır. Bina sorumluları olan yöneticilerin yönetmelikte geçen sorumluluklarının farkında olmadıkları da maalesef bir gerçek.” dedi.
“BELEDİYELER ÖNCÜ ÇALIŞMALAR YAPMALI”
Atmaca, tedbirlerin alınması gerektiği konusunda şu sözlere vurgu yaptı:
“Öncelikli alanlar için alınacak tedbirler belirlenmeli, bir afet anında bölgenin riskine göre yapılacak eylemler baştan planlı olmalıdır. Şehirlerde yangın risk haritası oluşumu için belediyeler öncü çalışmalar yapmalıdır. Kentte bulunan bölgelerin hassasiyetine göre risk tespitleri yapılmalı, öncelikler oluşturulmalı, sınıflandırılmalı ve bu kapsamda eylemsel adımlar hızla atılmalıdır.”
ORTAK BİR ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULMALI
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener ise önceki yıllarda olduğu gibi bina inşaat ruhsatlarının alınması konusunda itfaiye ve meslek odalarının onaylarının geri getirilmesi gerektiğinin altını çizerek,
“Bu onay işlemlerine inceleme onayları da eklenmeli, binalara ait bütün riskler pasif ve aktif önlemlerle inşaata başlanmadan test edilmeli, yönetmelik ve standartlar ile gerekli sistemler projelere yansıtılmalıdır. Özellikle endüstriyel tesislerin kabul komisyonlarında itfaiye ve ilgili meslek odalarından ilgili teknik uzmanlar ile işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının bulundurulması zorunlu olmalıdır. Yangın nedenleri ve hasarları üzerine veri ve bilgilerin toplandığı bir Yangın Bilgi Bankası kurulmalıdır. Toplanan bilgiler doğrultusunda Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin revize edilmesi için TMMOB, Tabipler Birliği, sendikalar, belediyeler/itfaiye teşkilatları, işveren temsilcileri, sigorta şirketleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan oluşan ortak bir çalışma grubu kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

KALEİÇİ YANGINLARI
ANTGİAD Başkanı Osman Sert, Antalya’da son dönemlerde tarihi Kaleiçi’nde çıkan yangınlara dikkat çekerek,
“İlimizin tarihi dokusunu oluşturan Kaleiçi’nde ve Haşim İşcan Bölgesi’nde yaşanan yangınlar, Organize Sanayi Bölgesi’nde ve son olarak da Eski Sanayide içimizi de yakan yangınlar yaşadık. Can kayıplarımız oldu, maddi hasarlar yaşadık. Diğer taraftan itfaiye teşkilatımızın bu yangınlarda kahramanca mücadele sergilediğini de belirtmem gerekir. Verilere baktığımızda Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatımız, 2022 yılında 7 bin 237adet yangın müdahalesi gerçekleştirmiş. Bu sayı 2021’de 7 bin 847, 2020’de 8 bin 418 adetmiş. Yani müdahale edilen yangın sayısında bir azalma görüyoruz. Bu azalmanın bilinçlenmeden ve yangın vakasındaki azalmadan kaynaklı olduğuna inanıyorum. Nitekim 2022’de 613 yangın güvenliği eğitimi ile 68 bin 357 kişiye ulaşılmış. Önceki yıllarda da verilen eğitimlerin her yıl 68 bin kişi düzeyinde olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak İşyeri açma ruhsatı için başvuran 5759 iş yeri denetlenmiş, 372 adet de planlı denetim yapılmış.” açıklamasında bulundu.
