Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, dünyadaki yabancıya konut satış pazarının büyüklüğü 400 milyar doları geçti. Türkiye ise bu pazardan yalnızca yüzde 1,5 oranında pay alabiliyor. Hâlbuki 2017 yılında ‘konut alan yabancıya vatandaşlık verilmesi’ şartı ile başlayan süreçte ekonomiye ciddi katkı sağlanmıştı.
O dönem yabancıya konut satışları rekor üstüne rekor kırmıştı. Ancak Türkiye’nin bu alandaki büyümesi bazı kesimlerin dikkatini çekti. Ekonomiye ciddi katkı sağlayan bu alan, hem muhalefetin hem de rakip ülkelerin karalama kampanyalarına maruz kaldı. Göçmenlerin Türkiye’ye gelmesi konut alımları ile ilişkilendirildi.
RAKAMLAR FARKLI SÖYLÜYOR
Oysaki yıllık konut satışında yabancıları payı sadece yüzde 3,5 oranında... Ayrıca son 4 yılda Türkiye’den konut alan 250 bin yabancı yatırımcının sadece 20 bini vatandaşlık talebinde bulundu. Öte yandan Türkiye’den en fazla Araplar değil Ruslar ev aldı. Bu pazarda büyüyen Türkiye’ye içeriden ve dışarıdan yapılan saldırılar neticesinde yabancıya konut satışı 2023 yılında yüzde 70 düştü. Ülkemizdeki kayıplar Avrupa’ya yöneldi. 2023 yılı genelinde; Portekiz’deki yabancıya konut satışı 22 kat, İspanya’da 8,3 kat, Yunanistan’da 5,3 kat ve İngiltere’de 2,6 kat artış gösterdi.
Konut alan yabancının vatandaşlık alma durumu
2018-2022 arası yabancıya satılan konut sayısı 252.024 adet
Bu dönemde toplam satışlardan 20 bini (%8) vatandaşlık aldı
Ülkelerin vatandaşlık için aldığı ücret
Ülke Fiyat
ABD 500 bin dolar
İspanya 500 bin avro
İtalya 500 bin avro
Portekiz 500 bin avro
Türkiye 400 bin dolar
Yunanistan 250 bin avro
TÜRKİYE'Yİ MÜTTEFİK GÖRÜYORLARDI
Oysa Birleşik Arap Emîrlikleri’ndeki (BAE) küresel iletişim ajansı Asda’a Bcw’nin Arap ülkelerindeki 53 şehirde 3 bin 600 gençle yüz yüze görüşerek hazırladığı Arap Gençliği anketinin sonuçlarına göre; Arap gençlerin yüzde 82’si Türkiye’yi “güçlü veya bir dereceye kadar güçlü bir müttefik” olarak görüyordu.
ABD PAZAR LİDERİ
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) verilerine göre dünya genelinde 400 milyar dolarlık yabancı gayrimenkul satış pazarı olduğu tahmin ediliyor. Bu pazardan en büyük payı 100 milyar dolar ve yüzde 25’lik pay ile ABD alıyor.
Türkiye’nin bu pazardaki payı ise 2022 yılı için 6 milyar dolar ile yüzde 1,5 seviyesinde... 2023 yılında ise bu oranın yüzde 1’e gerileyeceği tahmin ediliyor. Diğer tarafta bölgedeki en önemli rakibimiz olan Dubai ise 65 milyar dolar ile yüzde 16 pazar payına sahip.
Türkiye konut sektörü durumu
Yıllık ihtiyaç: 900 bin
Yıllık üretim: 626 bin
SATIŞLAR %70 DÜŞTÜ
Ülkemizde, 2021 yılında satılan 1 milyon 491 konutun 58 bin 576 adedi yabancılar tarafından alındı. Yani toplamın yüzde 3,9’u yabancıya satılmış oldu. 2022 yılında 1 milyon 485 konutun yüzde 4,5’i (67 bin 490), 2023 yılının ilk 8 ayında ise toplam 797 bin konutun yüzde 3,2’si (25 bin) yabancılar tarafından alındı.
Yabancı satışında yaşanan düşüş yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. 2023 yılının tamamında ise yabancıya konut satışının yüzde 70’e yakın düşeceği var sayılıyor.
VATANDAŞLIK İÇİN DEĞİL
Ayrıca her gayrimenkul satan alan yabancının, Türk vatandaşlığı talep etmediği biliniyor. Zaten pek çok yabancı müşterinin, bir Avrupa ülkesi, Kanada veya ABD pasaportuna sahip olduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin Müslüman bir Avrupa ülkesi olması, doğal güzellikleri, gelişmekte olan ekonomisi, siyasi istikrarı ve huzur ortamı, giderek önem kazanan jeopolitik konumu, yabancı alıcıları Türkiye’ye yönlenmesinde en büyük neden olarak görülüyor.
PAZAR AVRUPA’YA KAYDI
Tüm bu operasyon yabancıya konut satışını olumsuz etkiledi. Türkiye’den konut alımı yapan yabancıların sayısı bıçak gibi kesildi. Bu büyük pazar doğal olarak başka ülkelere kaydı. Özellikle İngiltere, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi Avrupa ülkelerindeki yabancı yatırımlarında artış görüldü.
MALİYETLER ARTTI, KAYNAK GİRİŞİ GEREK
Genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan ülkemizde, konut talebi sürekli artıyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) verilerine göre ülkemizdeki yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 bin adet. Ancak ülkemizde, 2020-2022 döneminde yıllık bazda ortalama 626 bin konut üretildi.
Oluşan bu arz eksikliği, konut fiyat artışının en önemli sebebini olarak görülüyor. Aynı zamanda arsa maliyetlerindeki yükseliş müteahhitleri zorlayan bir başka neden. Bu sebeple yabancı kaynak girişi hem sektör hem de ülke ekonomisi için çok büyük önem arz ediyor.
Dünyada yabancıya yapılan konut satışları
Ülke Yıllık değişim (%)
Portekiz 2.200
İspanya 830
Yunanistan 530
İngiltere 260
Türkiye -70
SEKTÖR HEDEFE KONULDU
Son yıllarda bazı siyasi oluşumlar ve sivil toplum kuruluşları; ülkenin göçmen politikasını eleştirmek adına, yanlış ve haksız bir tutum içerisine girdiler. Geliştirdikleri politik söylemler ile toplumda yabancı düşmanlığını gündeme taşıdılar. Ayrıca ana muhalefet partisi, yabancıya konut satışını durduracaklarını her platforma ifade etti. Bu olumsuz yaklaşımlar gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında maalesef karşılık buldu. Ülkemizden gayrimenkul satın almak isteyen binlerce yatırımcı etkilendi ve yabancıya konut satışları durma noktasına geldi.