Adana’nın Karaisalı ilçesinde 1 Nisan Yatılı Bölge Ortaokulu’nda görsel sanatlar öğretmenliği yapan Fatma Soydan Pınar, öğretmenlik mesleğinin yanı sıra, sanata olan ilgisini duvarlara yansıtarak çevresini renklendiriyor. Pınar, ilçede bulunan okulların ve çeşitli kurumların duvarlarına tarih, kültür ve bilim insanlarını konu alarak çeşitli portreler ve görseller çiziyor.
SANATLA TANIŞMA
14 yaşında görsel sanatlar lisesini kazanan Pınar, sanatın hayatının odak noktası olmasının ardından, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini kazanarak eğitimine devam etti. Pınar’a göre, duvar sanatına olan ilgisi, yüksek lisans sürecindeki bir projenin beğenilmesiyle başladı.
SOSYAL SORUMLULUK
Fatma Soydan Pınar, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Konya’da bir cezaevinin duvarına çocuklar için yaptığı resmin dönüm noktası olduğunu belirterek;
"Orada yaptığım çalışmayla anladım ki mekan, yaşam, ruh hali ne olursa olsun duvara yansıyan bir renk, imge, farklı bir dünyaya, bakış açısına sebep oluyor." ifadelerine yer verdi.
Pınar, bu süreçte bu işi gönüllü olarak sürdürmeye ve duvarlara dokunmaya karar verdi.
KARARAİSALI’DA SANATIN İZLERİ
Fatma Soydan Pınar, Karaisalı ilçesinde 7 yıldan bu yana görevde. Bu süre zarfında okulların ve 13 farklı kurumun duvarlarına özgün çalışmalar yaptı. İlçede yaptığı çalışmalarda kültürel değerleri, tarihi eserleri konu edinerek, halkın kültürel değerlere sahip çıkmasını sağladı.
Pınar, "İnsanların yaptığım çalışmaların önünde fotoğraf çektirmesi, kendi kültürel değerine sahip çıkması bile işimin ne kadar anlamlı ve haz verici olduğunu bana hatırlatıyor." dedi.
EĞİTİMDE SANATIN ROLÜ
Sanatın eğitimdeki rolünün de altını çizen Fatma Soydan Pınar, öğrencilere yönelik yaptığı çalışmalarda, öğrencilerin bilgi ve birikimlerini geliştirecek sanatçıları, yazarları, bilim insanlarını konu edinerek, bilginin yaygınlaşarak çoğalmasına katkı sağlamak istiyor.