Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan ve ailesinden kalan ata mirası 7 dekarlık arazide hünnap yetiştirmeye karar veren çiftçi İbrahim Gül, bu alanda büyük bir gelir kapısı yarattı. İlk ekimini 2021 yılında yaptığı hünnap meyvesi, geçen yıla oranla iki kat daha fazla ürün vererek çiftçinin yüzünü güldürdü.
HASAT ZAMANI
Gelir kapısına dönüşen hünnap bahçesinde hasat mesaisi heyecanla başladı. Tarım işçileri tarafından özenle toplanan meyveler kasalara dolduruldu ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderilmek üzere kamyonlara yüklendi.
ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİ'NİN ÖNEMİ
Halk arasında "ölümsüzlük meyvesi" ve "Çin hurması" olarak tanınan hünnap, aile geleneği olarak da bilinmektedir. Gül, aile büyüklerinin hastalıklardan korunmak için bu meyveyi yetiştirdiğini ve bu geleneği devam ettirmek amacıyla ekime başladığını ifade etti. Ayrıca, hünnap meyvesinin bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ve kan dolaşımını iyileştirici etkisi nedeniyle her geçen gün daha da popüler hale geldiğini belirtti.
VERİM ARTIŞI VE PAZAR OLANAKLARI
İbrahim Gül, bahçenin ikinci yılından itibaren daha fazla meyve vermeye başladığını ve her bir ağacın 100 kilograma kadar ürün verdiğini söyledi. Bu kıymetli meyvenin başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere birçok ilde talep gördüğünü ve kurutulduğunda kuruyemişçi dükkanlarında da satışa sunulduğunu belirtti.
"Bahçemiz ikinci yılından itibaren daha çok meyve vermeye başladı. Her bir ağaç 100 kilograma kadar ürün veriyor. Şu anda yetiştirdiğimiz hünnaplarımızı başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa'ya çok rahat bir şekilde pazarlıyoruz. Artık kendine göre güzel bir pazarı oldu. Bu meyveyi kuruttuğunuz zaman da kuruyemişçiler tarafından satılıyor. Çok kıymetli bir meyve. Bu bölgede bunun yaygınlaşmasını sağlıyoruz."
Dalında kilogramı 40 lira olan hünnabın piyasada 60-100 lira arasında, kurusu ise 200 liraya kadar satışa sunulduğunu da ekleyerek, bu meyvenin ekonomik değerini vurguladı.