FAO tarafından 2023 yılı, ' darı yılı' olarak ilan edildi. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstisüsü ( BATEM) iş birliği ile darı üzerine bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, kentin tarım dinamikleri bir araya gelerek darının gelecekteki yeri ve bu tahılın önemi üzerine fikir alışverişinde bulundular.

DARININ BESİN DEĞERİ VE ÇEVRESEL AVANTAJLARI

Dr. Ayşegül Selışık, darının protein ve kalori bakımından yüksek besin değerine sahip olduğunu belirterek;

“Az su tüketiyor. İklim değişikliği denilince kuraklık karşımıza çıkıyor. Suyu az tüketerek daha çok üretmemiz gerekiyor. Daha az su tüketip verimi giderek artan bir ürün darı." sözlerine yer verdi. 

GLÜTENSİZ BİR ALTERNATİF: DARI

Dr. Selışık, darının glütensiz bir ürün olduğunu ve diyetler için ideal bir alternatif olabileceğini ve darının gelecekte kinoa gibi popüler bir sağlık gıdası haline gelebileceğini de belirtip, 

“Pirincin ve mısırın yerini alabilir. Diyetlerden pirinç çıkarılıyor. Onun yerini tabii ki tutabilir." dedi.

SAĞLIK SEKTÖRÜ VE KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN FIRSATLAR

 Sağlık sektörünün de darı üzerine çalışmalar yapması gerektiğini ve darının, ekimi ve zirai mücadelesi kolay olduğu için küçük işletmeler için cazip bir seçenek olabileceğini belirten Dr. Selışık,  FAO'nun bu tahılın, küresel açlıkla mücadelede kilit bir role sahip olduğunu düşündüğünü de ekledi.

TOHUM VE TARIM ÇALIŞMALARI

BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, BATEM'in 1933 yılında kurulduğunu ve o yıllarda enstitünün darıyı çalıştığına dikkat çekti.

Dr. Ünlü, “Bizde de sorgun olarak 11 çeşidimiz var. İnşallah bunların ekimi ve tarımını yaptırabilirsek kötü senaryolara hazırlıklı olabiliriz. Türkiye'nin böyle bir şansı var. Üreticiler tohum istiyor ve bizde tohum var" diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ