1990 yılında Burdur'un İnsuyu bölgesinde yaklaşık 1000 dekar arazide başlayan fasulye üretimi, son yıllarda 20 bin dekara kadar ulaştı. Bu bölge, Türkiye'nin taze fasulye ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Ancak bu yıl hasat döneminde, fiyatların beklenenin altında seyretmesi üreticileri endişelendirdi.
ÜRETİCİLERDEN FİYAT TEPKİSİ
İnsuyu bölgesinde üretilen fasulyeler, başta İstanbul olmak üzere birçok şehre sevk edilirken, fasulyenin kilogram fiyatı sezona 45 lira ile başlasa da şu an 25-28 lira arasında değişiyor. Üreticiler, bu fiyat düşüşünün maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.
"ZARAR EDİYORUZ"
Fasulye üreticisi Alim Kolukısa, "Sezon başında 45 lira olan fasulye şu anda 25 ile 28 lira arasında satılıyor. Günlük işçi yevmiyesi 500 lira. Zarar ediyoruz." dedi.
"FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ"
Üretici Erkan Cinbaş, "Sezon başından bu yana fiyatlar yarı yarıya düştü. Aynı fasulye, aynı işçi maliyeti ama fiyatı düşürdüler. Tüccarlar, ayakçılar fiyatı düşürüyor. Çiftçi dışındaki herkes para kazanıyor. Maliyetlerimiz geçen yıla göre iki kat arttı. Geçen yıl 250 lira olan gübre bu yıl 1000 lira oldu. Fiyatlar 30- 35 lira civarında olsa para kazanırız. İlk bir hafta 45 liradan satıldı. Daha sonra fiyatlar 24- 25 lira arasında." dedi.
"MALİYETLER ARTTIĞI İÇİN FİYATLAR MEMNUN EDİCİ DEĞİL"
15 yıldır fasulye üreticiliği yaptığını söyleyen Durmuş Çalışkan, "Fiyatlardan hiç memnun değiliz. Bir gün 25, bir gün 30 lira. Şu anda fiyat 25 liraya kadar düştü. İşçi yevmiyesi 500-550 lira arasında değişiyor. Gübre parası, elektrik, mazot maliyetlerimiz arttı. Kazanıyoruz ama masraflara göre az. Maliyetler arttığı için fiyatlar memnun edici değil." dedi.
Üreticilerin bu sene karşılaştığı fiyat düşüklüğü, maliyetlerin artması ile birleşince zorlu bir sezonun habercisi oldu. Uzmanlar, bu durumun devam etmesi halinde üretimde azalmaların yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.