İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz, küresel iklim değişikliğiyle en fazla kıyı illerinin etkilendiğini belirtti. Risk azaltma ve hazırlığın afetle mücadelenin en önemli aşamasını oluşturduğunun altını çizdi.
ÇOK BOYUTLU RİSK ANALİZLERİ VE EYLEM PLANLARI
Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde düzenlenen "Antalya İli Afet Uyum Planı Çalıştayı", 3 gün sürecek analizler ve toplantılarla devam ediyor. Çalıştay kapsamında şiddetli yağış, kuraklık, sıcak-soğuk hava dalgası, fırtına ve orman yangını gibi tehlikelerin etki ve etkilenebilirlik analizleri yapılıyor.
Gökhan Yılmaz, "Özellikle kıyı illerimiz iklim değişikliğinden çok daha fazla etkilenecek. Karadeniz'deki ve Akdeniz havzasındaki illerimiz iklim değişikliğinden en fazla etkilenen iller arasında." dedi.
AFET ÖNCESİNDE TEDBİR: EKONOMİK VE SOSYAL KAZANÇ
Yılmaz, afet öncesinde alınacak tedbirlerin önemini vurgulayarak, her bir liralık harcamanın minimum yedi liralık ekonomik kaybı önleyeceğini ifade etti. Ayrıca bu tedbirlerin can kayıpları ve sosyal travmaları da minimize edeceğini belirtti.
YAPILANDIRMA VE ŞEHİRLEŞME
Sağlam binalar yapmanın ve tarımda doğru sulama yöntemlerinin kullanılmasının da önemine değinen Yılmaz, kaynakların doğru ve verimli kullanımının en can alıcı tedbirler arasında olduğunu söyledi.
ANTALYA'NIN ÖZEL DURUMU: HORTUM VE SEL RİSKİ
Projede yer alan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Çiçek, Antalya'nın beşeri ve fiziki özellikleri yanı sıra, iklim değişikliğine bağlı afetler ve buna bağlı risklerin analizini yaptıklarını belirtti. Türkiye'deki hortumların yüzde 50'sinden fazlasının Antalya'da görüldüğüne dikkat çekti. Ayrıca, Kepez, Muratpaşa, Döşemealtı ve Aksu ilçelerinde taşkın riskinin çok yüksek olduğunu ifade etti.