Prof. Dr. Osman Eravşar'ın önderliğinde 2013 yılından bu yana devam eden kazı çalışmaları, Alanya Kalesi'nin İçkale bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Kilisenin yapım tarihi ve ismi henüz kesin olarak belirlenemese de, kazı ekibi bu esrarengiz yapıyı detaylıca incelemeye almış durumda.

İLK BULGULAR VE KİLİSENİN YAPIM EVRELERİ 

Eravşar,

"İlk etaplardaki kazı çalışmalarında kilisenin iki ayrı yapım evresinin olduğu ve ilk evresinin de bazilika planlı bir kilise olduğu ifade ediliyor. Biz de çalışmalarımızda kilisenin, 12. yüzyılda, yonca yapraklı planlı kiliseye dönüştürüldüğü sürecinin aydınlatılmasına yoğunlaştık.Kilisenin ikinci dönem inşaatında, taş yüzeylerinin üzerine basit bir sıva yapılmış ve bu sıvayla da taş taklidi grafitiler oluşturulmuş." dedi.

FRESKLER, İNCİL YAZARLARI VE TAHRİP EDİLMİŞ SANAT ESERLERİ

Eravşar'a göre, kilisenin naos kısmında dört İncil yazarının resmi bulunuyor. Naosun yan yüzlerinde İncil'den alınmış sahneler işlenmiş. Ancak, bu değerli sanat eserleri büyük oranda tahrip olmuş. Eravşar, kazılar genişledikçe bu alanın öneminin daha iyi anlaşılacağını belirtiyor.

SELÇUKLULARIN DÜNYA GÖRÜŞÜ 

Şapelin camiye çevrilmemiş olması, Selçuklu döneminin dünya görüşüne ışık tutuyor. Eravşar,

"Fetihten sonra ve Selçuklu döneminden sonraki süreçlerde camiye çevrilmemiş bir vaziyette. Bunun gerekçelerini de anlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Zorla kimseyi Müslüman etmemişler. Muhtemelen şapelin de bu şekilde kullanılmış olması, bunun bir göstergesidir. " dedi.

ALAADDİN KEYKUBAT VE HUNAD HATUN'UN ÖYKÜSÜ

Alaaddin Keykubat'ın Hristiyan eşi Hunad Hatun'un dinini değiştirmemiş olabileceği, şapelin camiye çevrilmemesinde etkili olmuş olabilir. "Dinde zorlama yoktur" hükmünün Selçuklular tarafından nasıl uygulandığına dair önemli bir örnek olabileceği düşünülüyor.

KAZIDAN BEKLENEN İLGİNÇ BULGULAR 

Eravşar ve ekibi, kazının ilerleyen safhalarında daha fazla ilginç bulgu elde etmeyi ümit ediyor. Kilisenin yapım tarihi, sanatsal özellikleri ve Selçuklu döneminin dinlerarası ilişkilerine dair pek çok soru işareti henüz yanıtlanmış değil.

Kaynak: AA