Özellikle futbol konusunda birçok noktayı merak edenler, hakemler hakkında araştırma yapıyor. Bu alanda araştırılan hakemlerden biri de VAR hakemleridir.

Maçlarda VAR hakemi önemli bir göreve sahiptir. Hakem, bir pozisyonda kararsız kaldığında veya bir hata olduğuna inandığında, VAR sistemini kullanarak inceleme talep edebilir. 

Buna bağlı olarak VAR hakemi maaşı da merak konusu olabiliyor. VAR hakemleri hakkında araştırılan tüm konuları derledik. Detaylar yazımızda…

Var Hakemi Maasi 4

VAR Hakemi Maaşı Ne Kadar?

VAR hakemleri, maçın sonucunu doğrudan etkileyebilecek önemli kararlar verdikleri için büyük bir sorumluluk üstlenirler. Bu nedenle, tarafsız ve adil bir şekilde görev yapmaları çok önemlidir.

Böyle önemli bir göreve sahip olan VAR hakem maaşı miktarı ise her yıl Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından belirlenir. VAR hakemi maaşı hakemin deneyimine, görev yaptığı maçların önemine ve performansına göre değişiklik gösterebilir.

Buna göre, VAR hakemi maaşı şu şekildedir:

  • 2024 yılı itibariyle VAR hakemi maaşı maç başına 15.000 TL olarak belirlenmiştir.
  • AVAR hakemi maaşı ise maç başına 7.500 TL olarak bilinmektedir.

NOT: VAR hakemi maaşına ek olarak, konaklama ve yol gibi masraflarını da TFF’den alırlar.

Merak edenler için VAR hakemi ücretleri nelerdir sorusuna yanıt verdik. Şimdi VAR hakemliği hakkında diğer merak edilenlere geçelim…

Var Hakemi Maasi 11

VAR Hakemi Nedir?

Futbol meraklıları tarafından sık sık duyulan ama tam olarak anlamının ne olduğu bilinmeyen VAR hakemi aslında müsabakalarda kritik bir rol oynar. 

“VAR” ifadesi Türkçe bir ifadeymiş gibi gelebilir fakat “VAR”, “Video Assistant Referee” ifadesinin kısaltılmış halidir. Bu ifadeyi Türkçeye çevirdiğimizde ise “Video Yardımcı Hakemi” gibi bir ifade ortaya çıkar. 

Buna karşılık var hakemi ne işe yarar gibi sorular bazı kafaları karıştırıyor. Aslına bakarsak, VAR sisteminin amacı, hakemlerin gözden kaçırabileceği veya net olarak değerlendiremediği pozisyonlarda, tekrarlar ve farklı açılardan görüntüler kullanarak daha doğru kararlar vermelerine yardımcı olmaktır.

Ayrıca, VAR hakemleri, maç boyunca hakemle kulaklık aracılığıyla iletişim kurarlar ve bulgularını bildirirler. Hakem, VAR hakemlerinin bulgularını göz önünde bulundurarak kararını değiştirebilir veya onaylayabilir.

Var Hakemi Maasi 13

VAR Hakemi Nasıl Olunur?

Futbola büyük ilgisi olan ve bu alanda bir meslek yapmak isteyenler, VAR hakemi maaşı yanı sıra bu mesleği yapmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini de araştırıyor.

Antalya'da beyaz yaka istihdam sorunu böyle çözülüyor Antalya'da beyaz yaka istihdam sorunu böyle çözülüyor

VAR hakemi olmak için üniversitelerde verilen bir eğitim bulunmamaktadır. Bunun yerine, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşta düzenlenen hakemlik kursuna katılmak ve bu kursu başarıyla tamamlamak gerekmektedir. 

Kurs sonunda yapılan yazılı sınavı ve atletik testi başarıyla geçenler VAR hakemi olma hakkı kazanırlar. Daha sonra, VAR hakemi olma hakkı kazananlar, TFF’nin görevlendirdiği maçlarda VAR sistemi kullanarak hakemlere yardımcı olurlar. Fakat öncelikle VAR hakemi olmak için bazı özelliklere sahip olmak gerekir.

VAR hakemi olmak için gereken özellikler aşağıdaki gibidir:

  • En az lise mezunu olmak
  • 18-35 yaş aralığında olmak
  • Sağlıklı ve fit olmak
  • İngilizce bilmek
  • Bilgisayar kullanmayı bilmek
  • Hızlı ve doğru karar verme yeteneğine sahip olmak

Var Hakemi Maasi 6

VAR Hakemleri Nerede Çalışır?

VAR hakemleri nerede duruyor diye merak edenlerin sayısı oldukça fazla. VAR hakemleri her zaman maçın oynandığı stadın yakınlarında veya içinde olmak zorunda değillerdir. Peki, nerede bulunuyorlar?

VAR hakemleri, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından Riva’da bulunan VAR Merkezi’nde çalışırlar. VAR hakemleri, maçları bu merkezden çoklu monitörler üzerinden izlerler ve hakemlere yardımcı olurlar.

Bu merkez, dünyanın en büyük Video İşletim Odası (VOR) niteliği taşımaktadır ve aynı anda 9 maça kadar farklı müsabakada VAR sistemi kullanılabiliyor.

VAR’da Kaç Hakem Var?

VAR sisteminde her maçta 4 ana hakem görev alırken, yedek hakemler ve VAR Merkezi’ndeki hakemler de dahil olmak üzere toplamda daha fazla VAR hakemi görev yapabilmektedir.

VAR Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Maçlarda pozisyonların değerlendirilmesine yardımcı olan VAR sistemi, futbolda tartışmalı kararların azalmasına ve daha adil bir oyun ortamının sağlanmasına katkıda bulunur ve bir çalışma prensibi vardır.

Öncelikle, maç boyunca VAR hakemleri video operasyon odasındaki ekranlardan maçı takip eder. Gol, penaltı, kırmızı kart, yanlış oyuncuya kart uygulanması gibi hataların oluşup oluşmadığına dair kontroller yapar. Eğer VAR, herhangi bir incelemeye gerek görmezse sahadaki hakem ile iletişime geçmez ve bu futbolda “sessiz kontrol” olarak adlandırılır. 

Fakat VAR, sahadaki bir durumun incelenmesi gerektiğine karar verirse de hakem ile iletişime geçer. Pozisyon tekrar incelendikten sonra, duruma göre alınan karar iptal edilir veya uygunluğu kabul edilir. Son olarak da bu karar göre oyunun tekrar başlamasına izin verir.

Var Hakem Maaslari 17

AVAR Hakemi Görevi Nedir?

AVAR Hakemi, açılımı Yardımcı Video Yardımcı Hakem olan, VAR sisteminde VAR hakemine yardımcı olmak ve pozisyonların değerlendirilmesine katkıda bulunmak ile görevli hakemdir.

VAR Kuralları Nelerdir?

Her meslek dalında olduğu gibi VAR hakemliğinde de bazı kurallar bulunmaktadır. Sahadaki hakemin göremediği yerlerde devreye giren VAR hakemleri belli noktalarda söz hakkında sahip olur. Buna göre, VAR kurallarının neler olduğunu yazdık…

VAR sisteminİ düzenleyen bazı temel kuralları aşağıdaki gibidir:

  • Sadece maçın seyrini değiştireceği düşünülen kararlarda devreye girmek.
  • VAR hakemi yalnızca inceleme önerisi yapabilir, inceleme talebinde bulunamaz bunu sadece hakem yapabilir. 
  • VAR hakemi inceleme yaparken herhangi bir süre kısıtlamasına tabi tutulmaz.
  • İnceleme sırasında futbolcuların hakemin etrafında beklemesi yasaktır. 
  • Tüm bunların sonunda en son kararı hakem verir.

Muhabir: Duygu Tekin