Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, geçen yıl il genelinde yürütülen güvenlik ve asayiş hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, 2024 yılına ilişkin verileri paylaştı. Pehlivan, ilin güvenliğini, vatandaşların hem sosyal yaşamlarını, hem ekonomik faaliyetlerini huzur ve esenlik içerisinde devam ettirmelerini çok önemsediklerini vurguladı.

7 GÜN 24 SAAT EKİPLERİMİZ DEVREDE

“Bugüne kadar vatandaşlarımızın huzurunu bozmaya yeltenenlere asla müsaade edilmemiştir, bundan sonra da edilmeyecektir” diyen Pehlivan, şöyle devam etti: “İlgili kurumlarımızla, birimlerimizle huzurun daim olması ve huzuru bozmaya çalışanların hangi çeşit suç olursa olsun sonuna kadar mücadele edilmesi en hassas olduğumuz hususlardan birisidir. Ekiplerimiz gece gündüz demeden 24 saat esasıyla sahada yeterli personel ve araçla vazifelerini icra etmektedirler. Bu kapsamda Mersin'de, İl Emniyet Müdürlüğümüzde görevli 7 bin 722 personel, İl Jandarma Komutanlığımızda görevli 2 bin 736 personel ve Sahil Güvenlik Komutanlığımızda görevli 654 personel olmak üzere toplam 11 bin 112 personel ile güvenlik ve asayiş hizmetleri sürdürülmektedir". 

FAİLİ MEÇHUL DOSYALAR AYDINLATILIYOR 

İl genelinde asayiş, kaçakçılık organize, narkotik, göçmen kaçakçılığı, siber ve terör suçlarında; geçen yıl 91 bin 362 asayiş olayı meydana geldiğini belirten Pehlivan, bu olayları aydınlatma oranının yüzde 94 olduğunu kaydetti. Asayiş olaylarında geçen yıl 68 bin 553 kişi yakalandığını, bunların ise 4 bin 764'ü tutuklandığını vurgulayan Pehlivan, tutuklama oranında yüzde 13 nispetinde artış yaşandığını ifade etti. Geçen yıl 6 bin 974 faili meçhul olay gerçekleştiğine işaret eden Pehlivan, "2023 yılında ise 13 bin 996 faili meçhul olay gerçekleşti. Faili meçhul olaylarda önceki yıla göre yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Geçen yıl faili meçhul olarak kayıtlara geçen olayların aydınlatma oranı ise 94'tür" dedi.

1 YILDA YÜZDE 85 ORANINDA OLAY AYDINLATILDI 

İşlenen suçlarla ve aydınlatma oranları hakkında bilgi veren Pehlivan, şöyle devam etti: "Geçen yıl kişilere karşı 31 bin 406 suç işlenirken, önceki yıla göre yüzde 10 azalma yaşanmıştır. Geçen yıl meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 98'dir. Malvarlığına karşı 14 bin 781 suç olayı gerçekleşmiş olup, yüzde 30 azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 85'tir. Geçen yıl, 5 bin 566 hırsızlık olayı gerçekleşmiş olup, yüzde 34 nispetinde azalış yaşanmıştır. 2024 yılında meydana gelen olayların aydınlatma oranı yüzde 89'dur. Çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası olan 25 bin 492 şahıs yakalanmış olup, bu rakam 2023'de 16 bin 833'tür. Dolayısıyla yakalama oranında 51 artış yaşanmıştır."

BAZI SUÇ KATEGORİLERİ DİJİTAL ALANA YÖNELDİ

Göçmen kaçakçılığı, terörle ve siber suçlarla mücadeleye de değinen Pehlivan, "Geçen yıl 96 göçmen kaçakçısı yakalanarak adli mercilere teslim edilirken, terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen 483 operasyonda 629 kişi yakalanmış, bunların 253'ü tutuklanmış olup, operasyon sayılarında yüzde 23, yakalanan şahıslarda yüzde 21, tutuklama oranında ise 25 artış yaşanmıştır. Siber suçlarla mücadele kapsamında, geçen yıl gerçekleştirilen 3 bin 1 operasyonda bin 220 şahıs yakalanmış, bunlardan ise 322'si tutuklanmış olup, yakalanan şahıslarda yüzde 199, tutuklama oranında da yüzde 152 artış yaşanmıştır. Bu rakamlara baktığımızda mücadele alanımızın ne kadar kapsamlı olduğu ortaya çıkmaktadır" diye konuştu. Pehlivan, bir takım suç kategorilerinin dijital alana yönelmesiyle ilgili ekiplerin bu alandaki takip ve operasyon sayılarına yansıdığını kaydetti. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür eden Pehlivan, vatandaşlardan da suç ve suçlularla mücadele konusunda hassasiyet göstermelerini isteyerek, her konuda 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramalarını tavsiye etti.

Kaynak: İHA