Kars, bu yıl şiddetli yağışlar ve yıldırım olaylarıyla karşı karşıya kaldı. Merkeze bağlı Davul köyünde 23 Mayıs’ta 14 yaşındaki T.A., yıldırım isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Çorak köyünde ise 30 Haziran’da yıldırım nedeniyle 10 büyükbaş hayvan telef oldu.
YILDIRIMLAR 30 DERECE SICAKLIĞA KADAR ÇIKABİLİYOR
Doç. Dr. Akbaba, bu tür hava olaylarının küresel ısınmanın bir yansıması olduğunu belirtti. “Kars’ta yağışların artmasıyla birlikte yıldırım olaylarında da ciddi bir artış gözlemleniyor” diyen Akbaba, yıldırımların canlı ve cansız organizmalara zarar verebilecek büyük enerjiye sahip olduğunu ifade etti. Akbaba, yıldırımların bulut ile yer arasında 10 ile 100 milyon volt gerilim oluşturduğunu ve bu yüksek gerilimin toprağa en kısa yoldan boşaldığını söyledi. Yıldırımların yarattığı akımın 30 bin amper civarında ve sıcaklığın 30 bin dereceye kadar çıktığını belirtti. Bu sıcaklık, güneşin dış yüzey sıcaklığının altı katından daha yüksek.
MUĞLA, ANTALYA VE İSKENDERUN'DA SIK YAŞANIYOR
Akbaba, yıldırımların genellikle mayıs ve eylül ayları arasında sıcak ve soğuk hava cephelerinin karşılaştığı dönemlerde oluştuğunu açıkladı. Türkiye'de yıldırım çarpması istatistiksel olarak Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha düşük oranda görülürken, Muğla, Antalya ve İskenderun gibi kıyı bölgelerinde ise daha sık yaşanıyor. Dünyada ise yıldırım olaylarının en yoğun görüldüğü bölge Venezuela olarak biliniyor. Bu yıl Kars ve çevresinde hava olaylarının yoğunlaşmasının özel bir durum olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE'DE HER YIL 90-100 KİŞİ YILDIRIM ÇARPMASINDAN ÖLÜYOR
Bir kişiye yıldırım isabet etme olasılığının yılda 600 binde 1 olduğunu vurgulayan Akbaba, yıldırım nedeniyle dünya genelinde yılda 2 bin 400 ila 6 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye’de ise bu rakamın yılda 90-100 kişi arasında olduğunu ifade etti.
Yıldırımdan Korunma Yöntemleri
Yıldırımdan korunmak için bazı temel önlemler alınması gerektiğini belirten Akbaba, şunları söyledi:
Kapalı Alanlarda Önlemler:
-
Kapı ve pencereleri kapalı tutmak.
-
Su tesisatları ve metal borulardan uzak durmak.
-
Bulaşık yıkamamak ve suyla temasını azaltmak.
-
Banyo yapmamak, ütü yapmamak ve telefonla konuşmamak.
Açık Alanlarda Önlemler:
-
İlk olarak kapalı bir alan veya araca geçme şansını değerlendirmek. Araca girdiğinizde metal aksanlarla temastan kaçınmak.
-
Kapalı alan bulunmuyorsa, çömelme hareketi yapmak. Çömelirken parmak uçlarında durmak ve yerle teması azaltmak.
-
Ormanlık alanda ise en kısa ağacın yanında durmak. Yere tamamen uzanmaktan kaçınarak daha alçak yerlerde konumlanmak.