Yaz aylarının sonuna yaklaşırken, kışlık konservelerin yapımına da başlandı. Ancak Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu uyarıyor:
" Konserve yaparken çok dikkatli olmalıyız. Clostridium botulinum gibi potansiyel olarak ölümcül bakteriler olabilir."
ASİDİK DENGENİN ÖNEMİ VE KALİTE STANDARTLARI
Konserve yaparken asidik dengeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısı yapan Manavoğlu, "Yüksek asitli ürünlerin tercih edilmesi, mikroorganizma riskini azaltır." tavsiyesinde bulundu. Manavoğlu, konservenin saklama koşullarına da dikkat çekerek,
"Kaliteli ve hijyenik ürünler kullanmak da şarttır. Konserve kapaklarını bir kez kullanın ve tekrar kullanmayın." uyarısında bulundu .
KRİTİK ISI İŞLEMİ: STRELİZASYON
Sterilizasyon sürecinin çok önemli olduğunu vurgulayan Manavoğlu, şunları söyledi:
"Normal düdüklü tencereler yeterli değil. Özel, basınçlı düdüklü tencereler kullanmalıyız. Clostridium botulinum bakterisinden tamamen kurtulabilmek için ürünlerin 121 derecede en az 20 dakika boyunca sterilize edilmesi gerekiyor."
ZEHİRLİ TEHLİKE: CLOSTRIDIUM BOTULINUM
Manavoğlu, konserve kutusunda bakteri üreme riskine ve oluşma koşullarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu bakteri, botulinum zehiri üretir. Bu zehir, çok yüksek konsantrasyonlarda ölümcüldür. Hatta botoks işlemlerinde bile kullanılıyor. Bu bakteri, yüzlerce, hatta binlerce insanı öldürebilecek potansiyele sahip."
KONSERVE AÇILIRKEN GÖZLEMLEMELER
Ali Manavoğlu, konserve kavanozunun kolay açılıp açılmadığının da önemli bir gösterge olduğunu belirterek şu belirtilere dikkat çekti:
"Kolay açılıyorsa, vakum işlemi yetersiz kalmış olabilir, bu da mikrobiyal faaliyetlerin başladığının bir işareti olabilir."
EVDE DOĞRU KONSERVE YAPIM İÇİN UYARILAR
Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Manavoğlu, kaliteli ürün ve hijyenik ekipman kullanılarak 121 derecede en az 20 dakika sterilizasyon aşamasının tamamlanmasını, ayrıca konservenin saklandığı yerin güneş almayan, kuru ve serin bir yer olmasının önemine işaret etti.