Uzaya gitmek kadar, uzaydan güvenli bir şekilde Dünya’ya geri dönmek de bilim ve mühendislik harikası özelliklere sahiptir.

Astronotların gezegenimize dönüş süreci, yerçekimsiz ortamdan yerçekimine yeniden uyum sağlamayı ve atmosfere giriş esnasında oluşan yüksek sıcaklıklara karşı korumayı içeriyor. Peki, uzaydan geri dönüş nasıl oluyor? Konuyu net ve özet bilgilerle sizler için açıklıyoruz…

Uzaydan Geri Dönüş Nasıl Oluyor?

Uzaydan geri dönüş süreci, uzay araçlarının ve astronotların Dünya’ya güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak amacıyla son derece planlı ve titiz şekilde planlanıyor.

Uzay aracının atmosfere girişinden yeryüzüne inişine kadar tüm aşamalar, teknolojinin de yardımıyla kapsamlı bir şekilde kurgulanıyor. Peki, uzaydan geri dönüş nasıl oluyor?

  • Öncelikle uzaya gidenlerin gitmek için kullandıkları araçla geri dönüş yaptıklarını belirtelim. Yani uzaya gidiş ve dönüş için kullanılan araçlar aynıdır.
  • Uzay aracı, gezegenimizin yörüngesine girmek amacıyla bir roket tarafından fırlatılır. Roket ise uzay aracını Dünya’nın yerçekiminden kurtaracak kadar yüksek bir hıza sahiptir.
  • Uzaya gidenler nasıl geri dönüyor sorusuna yanıt arayanlar için astronotların, uzay aracı yörüngeye girer girmez dönmeye hazırlandığını söyleyebiliriz. Uzay yolculuğunu gerçekleştirme nedenine bağlı olarak çeşitli çalışmalar yürütüldükten sonra geri dönüş süreci başlar.
  • Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor sorusunun temel yanıtı ise uzay aracının yönünü değiştirmekte saklıdır. Uzay aracı, roket yakıtının yanmasıyla oluşan gazı dışarı atarken ters yönde itilir. Geri dönüş de temel olarak bu şekilde gerçekleşir.

Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor sorusunu kısaca yanıtladık. Şimdi bu olayın detaylarını paylaşalım…

Uzaydan Geri Donus Nasil Oluyor 3

Uzaya Giden Astronotlar Nasıl Geri Dönüyor?

Uzaya çıkan astronotların geri dönüşü, karmaşık bir süreç gibi gözükse de teknolojinin sağladığı imkanlarla hassas kontrollerin sağlanmasıyla mümkün oluyor.

  • Uzay araçları, yörüngeden çıkış, atmosferden güvenli geçiş ve yüzeye iniş aşamalarının hassas bir şekilde kontrol edilmesiyle geri dönüş sağlıyor.
  • Uzay araçlarının hareket kontrolü, temelde küçük itki sistemleri ve dönen çarklar sayesinde sağlanır.
  • Yakıtın yanmasıyla oluşan gazın dışarı atılması, ters yönde itme kuvvetini gerçekleştirir. Yörüngeden çıkış esnasında uzay aracının yönü ise ön ve arka bölümlerdeki hassas küçük iticiler sayesinde belirleniyor.
  • Daha hassas manevralar için ise dönen çarklar, bir diğer adıyla volanlar devreye giriyor.
  • Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor araştırmasında bu çarkların, açısal momentumun korunumu ilkesiyle çalıştığını söyleyebiliriz. Bu da uzay aracının kendi ekseni etrafında dönmesini ve yönlenmesini sağlıyor.
  • Uzay aracının atmosfere girişi, bu hassas manevralarla birlikte sağlanır. Doğru açıyla gerçekleşen atmosfere giriş süreci, aracın hızlanarak Dünya’ya yaklaşmasıyla devam eder.

Uzaya çıkan astronotların Dünya’ya geri dönüşündeki son aşama, yeryüzüne iniş sürecidir. İnişe yakın bir aşamada da paraşütler devreye girer ve aracın yavaşlatılması sağlanır. Bu şekilde uzaydan geri dönüş nasıl oluyor sorusundaki süreç tamamlanmış olur.

Uzaydan Geri Donus Nasil Oluyor 1

Uzaydan Geri Dönüş Ne Kadar Sürer?

Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor sorusuna yanıt arayan kişiler, aynı zamanda geri dönüşün ne kadar sürede tamamlandığını da merak ediyor.

Öncelikle uzay yolculuklarının süresinin yolculuk mesafesi, kapsamı ve insanlı-insansız olma özelliklerine göre değiştiğini belirtelim. Bu nedenle uzaydan geri dönüş süresi de sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Peki, uzaydan geri dönüş ne kadar sürer?

  • Uzay yolculuğu ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu) gibi alçak Dünya yörüngesinde olan bir noktaya gerçekleşiyorsa geri dönüş yaklaşık olarak 1,5 gün kadar sürebilir. Fakat bu süre, yolculuk amacına göre kısalabilir ya da uzayabilir.
  • Uzaydan geri dönüş süresi özellikle Ay gibi daha uzak mesafelerde artmaktadır. Ay’a yapılacak yolculuklarda dönüş süresi toplamda 3 gün kadar gerçekleşebilir.
  • Daha uzak noktalara olan uzay yolculuklarının süresi de yörünge planlamaları, mesafe, insanlı-insansız yolculuk gibi kriterlere göre değişebilecektir.

Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor araştırmasını yapanlar için süre ve yolculuk detaylarını paylaştık. Şimdi uzay yolculuğu hakkında bilinmeyen detayları aktaralım…

Uzay Yolculuğu Hakkında Bilinmeyenler

Uzaydan geri dönüş nasıl yapılır araştırmasını yapanlar için kısaca bu yolculuklar hakkında bilgileri özetledik.

Uzay yolculuğu hakkında bilinmeyenler:

  • Uzayda yerçekimi olmadığından dolayı gözyaşları yüzünüzden süzülmez. Bunun yerine göz etrafında birikir.
  • Astronotlar uzaya çıktıklarında geçici olarak boyları 5 cm kadar uzar. Fakat Dünya’ya geri dönünce tekrar kısalır.
  • Astronotlar uzay giysilerini çıkardıklarında barut ya da yanmış metal kokuları aldığını belirtmiştir.
  • Uzay yolculuğunun uzun süresi, kas ve kemik kütlesi kaybı yaşatır. Bu nedenle uzaya gidecek kişiler düzenli egzersiz yapar.
  • Yerçekimsiz ortamda vücudun kan ve diğer sıvıları, yüz ve baş bölgesine hareket eder. Bu da yüzünüzün daha şişkin görünmesini sağlar.
  • Uzun süreli uzay yolculuklarında yerçekimsiz ortama daha fazla maruz kalınacağı için kalp kasları küçülmeye başlar.

Astronotlar Dünya’ya geri döndüğünde neler yaşar?

Astronotlar Dünya’ya geri döndüğünde Dünya’nın yerçekimi adapte olmakta zorlanabilir. Özellikle bakışlarını sabitleme, ayakta durma, dönme ve yürüme sorunları yaşayabilir. Bu nedenle Dünya’ya dönen astronotlar, iniş sonrasında hemen sandalyeye oturtulurlar.

Uzaydan geri dönüş nasıl oluyor sorusunu detaylı bir şekilde cevapladık. Konu hakkında merak ettiklerinizi yorumlar bölümüyle belirtebilir, ayrıca görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ