Ülkemizde yüksek seviyelerde seyreden enflasyon nedeniyle vatandaşlar maaşlarından arta kalanlarla birikim yapmak istiyor.

Pek çok kişi altın ve doları tercih ederken, ünlü ekonomist Mert Başaran'dan canlı yayında dikkat çeken bir çıkış geldi.

Parasını kısa zamanda ikiye ve üçe katlamak isteyen vatandaşların toprak yatırımı yapmasını tavsiye eden Başaran, önemli açıklamalarda bulundu.

TGRT Haber’de Melisa Hazal Karagöz’ün sorularını cevaplayan Mert Başaran program esnasında kendisine sorulan “200 Bin TL bütçeniz olsa nasıl bir yatırım yapardınız” sorusuna yanıt verdi.

Tarım ve toprağa olan talebin sürekli artacağına vurgu yapan Başarır “Toprak yatırımı yaparım. Bu rakamlara da var doğru yerde tarım toprağı da olabilir. Manzaralı bir yer olmasına gerek yok. Tarım toprağı da çok değerleniyor. Gidip de Eskişehir’in, Balıkesir’in bir köyünde 4,5 Liraya bir toprak bulabiliyorsanız.

O zaten 5 yıl sonra otomatik olarak 80-100 Liraya çıkıyor. Bir istatistik vereyim 20 kuruş olan bir yer 60 kat 80 kat arttı. Tarım ve toprak sürekli değerleniyor” diye konuştu.

NASIL İMARA AÇILIR?
Tarım arazileri kendi içerisinde bakanlık tarafından yapılan zemin etütü çalışmaları yani toprağın tuz oranı, taşlılık, drenaj, alkalilik özellik ve oranlarının etütleri doğrultusunda toprağın özelliklerine göre bazı gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplardan başlıcaları mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve marjinal tarım arazilerinden oluşmaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olabilmektedir. Tarım arazilerinin imara açılabilmesi için ise öncelikle tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.

Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın;

1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması,
Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.

İMAR İZNİ NE KADARDIR?
Öncelikle araziler, genel olarak tarım arazileri ve arsalar olarak iki gruba ayrılır. Tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamamaktadır. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilmektedir.

İmarsız olan tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmemektedir. Ancak belli sınırlamalar dahilinde tarlaya inşaat yapılabilmektedir. Peki, tarlaya imar izni ne kadardır? Tarlaların imarı bulunmasa da üzerinde ruhsatlı ve tarım amaçlı vs. yapılaşma yapmak bazı şartlar altında mümkündür.

Bu şartlar için; üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda bulunan parsellerde; inşaat alanı katsayısı yüzde 5’ten fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda 250 metreyi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği 6.50 metreyi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına 5.00 metreden fazla yakın olmamak şartı ile bir ailenin oturması için bağ ve sayfiye evleri, kır kahvesi, lokanta veya bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilmektedir.

Kaynak: TGRT Haber