Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle 'Sinemanın Kalbi Bodrum'da Atıyor' mottosuyla düzenlenen 12'nci Bodrum Türk Filmleri Haftası sinemaseverler ve sinema profesyonellerini bir araya getirdi.
GİŞE VE NİTELİK ÇALIŞTAYI
Sinema-Sektör zirvesi kapsamında oyuncu Hakan Bilgin'in moderatörlüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, Bodrum Sinema ve Kültür Derneği (BSKD) ve 12'nci BOTH Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Sezgin, Prof. Dr. Serdar Öztürk ile birçok sinema profesyonellerinin bir araya geldiği 'Gişe ve Nitelik' çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın ardından ünlü film yapımcısı Mustafa Uslu'nun 2025 yılında vizyona girecek filmlerinin ilk gösterimi yapıldı. Gösterimi, vizyona girecek filmlerde oynayan Uslu'nun eşi oyuncu Sinem Uslu, oyuncu Necmi Yapıcı, Bahtiyar Engin, Aslan Arslan ile filmin yönetmenleri ve sanatseverler izledi.
"KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE ŞEHİRLER HER YIL ARTIYOR"
Kültür Yolu Festivalinde şehir sayılarının her yıl arttırıldığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, "Bodrum'da yapılan eşi benzeri olmayan Türk Filmleri Haftası ve bir sektör buluşması var. Henüz bir festival değil ama inşallah önümüzdeki yıllarda bir festivale dönüşür. Kültür Yolu Festival'inin de eşi ve benzeri yok. Dünyada büyük bir ihtimalle şu anda bir rekor kırılıyor. Binlerce sanatçı, yüzbinlerce eser ve milyonlarca sanatseverin bir teması söz konusu. Kültür Yolu Festivali'nin içinde önümüzdeki yıllarda festivale dönüşecek olan Bodrum festivali de yer alırsa çok mutlu oluruz. Bodrum üzerinde bazı beklentilerimiz var, Bodrum'dan kaynaklanan bir nedenle Bodrum Film Festivali'nin dünyada marka olacağını düşünüyoruz" dedi.
"BODRUM'DA ÇOK FİLM ÇEKİLİYOR"
Güven, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada ana akım sinemanın gösterildiği, sektörümüzün büyük bir endüstriye dönüşmesinde çok önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Salon işletmecileri burada, başka hiçbir festivalde salon işletmecileri yok. O yüzden Bodrum Türk Filmleri Haftası bizim için önemlidir. Bodrum'da çok film çekiliyor, bende burada film çektim. Bodrum'un sinemada bir mekan olarak kullanılmasının yanı sıra Uluslararası Bodrum Film Festivali'nin turizme çok büyük etkisinin olacağını düşünüyorum. Bunun örnekleri Cannes, Venedik, Berlin'de görüyoruz. Dünya markasına dönüştüğünde sinemanın çok yan etkisi vardır, turist gelir ve yurt dışında da gösterimler olur. Sinemanın paha biçilmez bir etkisi olur. Türkiye aynı zamanda bir plato, herkes burada film çekmek istiyor, biz çekim izinlerini de veriyoruz."
2 ÜLKE HARİÇ, FİLMLER TÜM DÜNYADA
Filmlerinin İsrail ve Ermenistan hariç tüm dünyada izlendiğini söyleyen film yapımcısı Mustafa Uslu ise "Komedi maalesef Kapıkule sınırlarını geçemiyor. Çünkü komedi, insanların uluslararası mizah anlayışları farklı ama drama dünyanın her yerinde drama. Geçtiğimiz hafta Madagaskar'da 'Ayla' yayınlandı. Endonezya'da 'Müslüm' yayınlanıyor, önümüzdeki aylarda Malezya'da ve Letonya'da 'Ayla' vizyona girecek. Şu anda dünya çapında İsrail ve Ermenistan hariç bütün ülkelerde 'Ayla' kalplere dokunmaya ve Türk askerinin, Türk insanının merhametini en güzel dille birinci ağızdan anlatmaya arşın arşın devam ediyor. Bu serüvene şimdi 'Naim' de başlayacak. Aynı yolculuğa çıkacak. Dünyayı dalga dalga dolaşacak. Uluslararası evrensel filmler yapmaya çalışıyoruz. 'Hayat Sevince Güzel' de öyle bir film. Protez ayaklı bir çocukla, üçayaklı bir köpek İnsanlık dersi verecekler. O filmle unuttuğumuz değerlerimizi hatırlayacağız" açıklamalarında bulundu.
"SİNEMA İZLEYİCİLERİNE KATKI SAĞLADIK"
Bodrum Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Cenk Sezgin de "Biz bu etkinliğe hazırlanırken farklı bir hedef koyduk. Bodrum'a uluslararası film kazandırmamız gerektiğini düşündük. Bu sene yaptığımız gelecek sene yapacağımızın bir provasıydı. Biz Türk sinemasına ve sinema izleyicilerine katkı sağlamayı amaçladık. Sinemada ya da cep telefonunda dijital ortamlarda film izlemek aynı şey değil. Burada yaptığımız etkinlik ve gösterimlerle bunu anlatmaya çalıştık" diye konuştu.