Nüfusu 3 milyona yaklaşan turizm kenti Antalya, yaz aylarında yerli ve yabancı milyonlarca misafiri ağırlıyor. Geçtiğimiz yıl toplam 27 milyon ziyaretçinin geldiği kentte trafik en büyük sorunlardan biri. İktidar partisi temsilcileri ile CHP’li Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasında sık sık tartışmalara konu olan ulaşım ve trafik sorunu giderek büyürken, vatandaş kentin gündelik yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu konunun siyasi polemik konusu yapılması yerine hızlıca çözüme kavuşturulmasını bekliyor.

ULAŞIMDA HEDEF TUTMADI, DEPREMZEDELER GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı Faaliyet Raporu 14 Nisan’da toplanacak olan Büyükşehir Meclisi’ne sunulacak. Faaliyet Raporunda kent için ulaşımıyla ilgili konulan hedefe ulaşılamayan bir başka proje ise yayalaştırma ve bisiklet yolu oldu. 2024 yılında toplam 5 ayrı bisiklet yolu ve yayalaştırma uygulaması hedefi konulurken, uygulama sıfır oldu. Bisiklet yollarının yapım ve bakımı için 2024 yılında 20 milyonluk kaynak ayrılırken bu konuda hiçbir çalışma yapılmadı. Hedefe ulaşılamamasının gerekçeleri ise “Mevcut Ulaşım Ana Planının güncellenmesine başlanması ve bu kapsamda bisiklet yol ağının genişletilip projelendirilerek etaplar halinde uygulanması yönünde daha kapsamlı bir çalışma yapılmasına ilişkin değerlendirme çerçevesinde hedef gerçekleştirilememiştir” şeklinde açıklandı.

AU PLAKA OTOBÜS VE TRAMVAYDA 3 MİLYONU AŞAN DÜŞÜŞ VAR

Toplu ulaşımdaki aksaklıklar, yetersiz sefer sayıları ve ulaşım altyapısındaki sorunlar kentteki bireysel araç kullanımını körüklüyor. Büyükşehir Belediyesi 2024 Faaliyet Raporunda yer verilen bilgilere göre AU Plaka Toplu Taşıma Otobüslerine 2023 yılında 51 milyon 499 bin 725 olurken, 2024 yılında yaklaşık 2 milyon azalarak 49 milyon 562 bin 545 olarak kayıtlara geçti. 2023 yılında 1 milyon 505 bin 761 olan tramvay biniş sayısı ise 369 bin azalarak 2024 yılında 1 milyon 135 bin 960’a düştü. Minibüs binişleri sayısında da yaklaşık 20 bin azalma yaşanırken Büyükşehir Belediyesine ait otobüs ve minibüslere biniş sayısında yaklaşık 2 milyon artış yaşandığı görüldü. Buna göre 2023 yılında 27 milyon 934 bin 935 olan biniş sayısı, 2024 yılında 29 milyon 980 bin 209’a çıktı. Toplu ulaşımda biniş sayısındaki toplam düşüş, 1 milyon 745 bin 082 olarak kaydedildi.

DEPREM MASTER PLANI YILLARDIR TAMAMLANAMADI

Kentin öncelikli konularından biri olan yıllardır tamamlanamayan Deprem Master Planı 2024 yılı içinde bitirilemezken, faaliyet raporunda konuyla ilgili çalışmalar kapsamında 298 kişinin katılımıyla Deprem Master Planı Güçlendirme Konferansı’nın yapıldığı belirtiliyor. 2024-2029 dönemini kapsayan 5 yıllık Stratejik Planda, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğu Deprem Master Planı’nın henüz yüzde 50 aşamasında olduğu, 2026 yılında tamamlanacağı belirtiliyor. Kent genelindeki yapı envanteri verilerinin yeterli düzeyde toplanamadığı kaydedilen plan raporunda, ilçe belediyelerinin yapı stoğu envanter tespitlerini de ivedilikle tamamlayarak Büyükşehir Belediyesi ile paylaşmasına ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor.

Antalya'nın Deprem Master Planı Yıllardır Sürüncemede Bırakılırken 2024'Te Henüz Yüzde 50 Seviyesine Ulaştı

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GECİKMELİ TESLİMAT

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 yılı Faaliyet Raporunda Kepez ve Santral mahallelerindeki kentsel dönüşüm projelerine de yer veriliyor. Sur Yapı’ya verilerek 2016 yılında başlatılan ve Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak duyurulan kentsel dönüşüm projesinin 2019’da tamamlanması gerekiyordu. Ancak hedeflenen sürenin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yüzlerce hak sahibini mağdur eden proje henüz tamamlanmış değil.

Kentsel Dönüşüm (9)

TOPLAM 1323 HAK SAHİBİ EVİNE KAVUŞMAYI BEKLİYOR

Kepez ve Santral Kentsel Dönüşüm Projesinde toplam 6 bin 417 adet daireden oluşan 93 konut bloğundan 74’ünde çalışmaların tamamlandığı, Aralık 2024 tarihi itibari ile inşaatı tamamlanarak anahtar teslimi yapılan daire sayısının ise 5094 olduğu belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor: “Kalan 19 konut bloğundan 10 konut bloğu 651 dairenin ön teslim çalışmaları tamamlanarak iskânları alınmıştır. Geçici kabul çalışmaları devam etmektedir. Geçici kabulleri yapıldıktan sonra 10 konut bloğu 651 dairenin de anahtar teslimler yapılacaktır. 9 konut bloğu 672 dairede ise inşaat çalışmaları ve ön teslim çalışmaları devam etmektedir.”

KÖY YERLEŞİK ALAN PLANI İÇİN AYRILAN 100 BİN TL’YE DOKUNULMADI

Faaliyet Raporunda ayrıca mahalleye dönüşen köy yerleşik alanlarının planlanması için 2024 yılında ayrılan 100 bin liralık bütçeden hiçbir harcama yapılmaması da dikkat çekiyor. Özellikle Kaş ilçesine bağlı köylerde yıllardır köy yerleşik alanı planlamalarının geciktirilmesinden dolayı kaçak ve imara aykırı yapılaşma sorunu yaşanıyor. Plansız yapılaşmanın yarattığı çarpıklık yangın, sel, heyelan gibi risklere karşı yerleşim alanlarını korumasız bırakırken altyapı eksikliği de yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

BORU İÇİN AYRILAN 13,5 MİLYONLUK BÜTÇE 59 MİLYONA ÇIKTI

Raporda, Büyükşehir Belediyesince destekleme yapılan 53 kooperatife ve işletmedeki 11 tesis ile 16.428 çiftçi hanesine 2024 yılı içerisinde 62.451.824,90 TL enerji desteği verildiği bilgisine de yer verildi. Raporda, sulama amaçlı pvc boru, vana ve pompa alımı için ayrılan 13,5 milyon TL’lik hedefin yaklaşım 4 kat artarak 59 milyon TL’lik alım yapıldığı belirtilirken bütçedeki bu artışın “Talebin beklenenden yüksek olması ve öngörülemeyen maliyet artışları nedeniyle” gerçekleştiği kaydedildi.

DEPREM RİSK ANALİZİ ÖNCELİKLER ARASINDA YER ALDI

Faaliyet raporunun sonuç bölümünde ise kurum kültürü, mesleki bilgi ve becerilerin artırılmasına yönelik kurum içi ve kurum dışı eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması, personel motivasyonunun artırılmasına yönelik faaliyetlerin yaygınlaştırılması önerisine yer verildi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konularda halka yönelik farkındalık çalışmaları yapılması önerisine yer verilen raporda, “Deprem Master Planının ve deprem risk analizlerinin yapılması, Kentsel Dönüşüm süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapılması, Şehrimizdeki yabancı nüfus artışı sebebiyle yaşanabilecek risk ve fırsatların analiz edilmesi, ulaşım hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması için dinamik bir çalışma sisteminin yürütülmesi, Nüfus yoğunluğu az olan bölgelerde belediyeler arası işbirliğin sağlanması” gibi konulara öncelik verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ