400 metre karelik bir alanda 1 milyonu aşkın kitap bulunduğunu dile getiren sahaf İlhami Dilek, “Biz güncel kitaplardan ziyade eskimiş, artık basımı yapılmayan birçok ürünü barındırıyoruz. Oysa diğer sahaflar daha güncel kitaplarla ve çok satılan eserlerle ilgileniyorlar” dedi. 

ANTALYA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Eskiye, yaşanmışlığa merakları dolayısıyla sokak sokak gezerek sahaf arayan kitap düşkünlerinin, yolu Antalya'da bu sahafa düşüyor. Kapıdan girer girmez kendilerini göz alabildiğince kitabın büyüsüne kaptıran okurlar, her bölümde ayrı bir dünyayla karşılaşıyor. Tarihten psikolojiye, sanattan sosyolojiye birçok dalda yüzlerce kitabın yer aldığı sahafın sahibi İlhami Dilek, çocukluk yıllarından başlayan kitap tutkusunun bugünlere kadar uzandığını anlattı. İlhami Dilek, okuyamayacağını bile bile yeni kitaplar almaya devam etti. İlerleyen yıllarda Dilek, kitaplarına evinde yer bulamayınca ikinci el satışının yapıldığı bir iş yeri açmaya karar verdiğini anlattı. 

1 MİLYONDAN FAZLA KİTAP

Antalya’ya sahaflık mesleğini kendisinin getirdiğini belirten Dilek, “Ben burada dükkanı açtığımda kimse yoktu sonra çevremde sahafçılar çoğalmaya başladı. İlk zamanlar kazancım gayet iyiydi ama şu son zamanlarda deyim yerindeyse kendi yağımızla ancak kavrulabiliyoruz. Lise yıllarımda kütüphanelerden çıkmazdım. Kitap okumayı o dönemlerde çok seviyordum. Geçmişte o kitaba olan bağlılık beni sahaflığa yöneltti” şeklinde konuştu.  

OKUMA ORANIMIZ DÜŞÜK

Dilek, turizm şehri olan ve içinde bir üniversite bulunduran Antalya’da insanların halkının okuma oranının azlığından yakındı. Günümüzde öğrencilerin yaşadığı sosyo-ekonomik sorunlardan dolayı kitapları fotokopi yoluyla çoğaltarak yararlandıklarını belirten Dilek, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 5 civarında sahafları tercih ettiklerini belirterek, “Öğrenci şehri olmasına rağmen çok fazla kitap satışı yaptığımız söylenemez. Bir Isparta’ya Konya’ya gittiğinizde öğrencilerin sahaflarda vakit geçirdiğini görebilirsiniz” dedi. 


 

Muhabir: BÜLENT ÖNER