Türkiye’de uzun yıllardır yapılan altın madenciliği dönem dönem siyanür tartışmalarıyla gündeme gelirken, bazı dönemlerde de yaşanan maden kazalarıyla öne çıkıyor. Türkiye’nin hangi il ve ilçelerinde altın madeni bulunuyor? Ülkemizde altın madenciliği ne zaman başladı ve nasıl bir gelişim sergiledi? Erzincan İliç’teki altın madeni faciasının ardından merak edilen bu soruların yanıtlarını sizler için araştırdık. İşte detaylar…
MADEN SAYISI DA ÜRETİM MİKTARI DA ARTIŞTA
Türkiye’de altın üretimi 2001-2023 yılları arasında 488 ton olarak kayıtlara geçti. 2001 yılında 1,4 ton olan altın üretimi, 2023 yılında 35,5 ton olarak kayıtlara geçti. Üretimdeki artış ihracat rakamlarına da yansıdı. 2019 yılından itibaren tırmanışa geçen altın ihracatı, 2023’de 30,2 milyar dolara ulaştı. Madenlerin varlığının sorgulanması ise siyanür tartışmaları, ocaklarda yaşanan iş kazaları ve can kayıplarına neden olan toprak kaymalarıyla öne çıkmaya başladı.
ÜLKEMİZDE KAÇ ADET ALTIN MADENİ BULUNUYOR?
Türkiye Altın Madencileri Derneği verilerine göre ülkemizde 20 adet altın madeni bulunmakta. 2001-2023 yılları arasında kurulan o madenlerin listesi, hangi şirkete ait oldukları ve bulundukları il ile ilçe bilgileri şöyle:
İzmir-Ovacık/Newmont-Koza, Manisa-Sart/Pomza, Uşak-Kışladağ/Tüprag, Gümüşhane-Mastra/Koza, İzmir-Çukuralan/Koza, Erzincan-Çöpler/Anagold, izmir-Efemçukuru/Tüprag, Eskişehir-Kaymaz/Koza, Niğde-Bolkardağ/Gümüştaş, Gümüşhane-Midi/Yıldız Bakır, Kayseri-Himmetdede/Koza, Fatsa-Altıntepe/Bahar, Sivas-Bakırtepe/Demirexport, Konya-İnlice/Esan, Balıkesir-Kızıltepe/Zenit, Çanakkale-Lapseki/Tümad, Balıkesir-İvrindi/Tümad, Kayseri-Öksüt/Öksüt, Balıkesir-Gediktepe/Lidya, Bilecik-Söğüt/Gübretaş.