2014 yılında Antalya- Kemer kara yolu üzerinde açılan ve 245 bin metrekarelik alanı ile Türkiye'nin en büyük balıkçı barınağı olan Antalya Balıkçı Barınağı'nda sular karıştı. 2019 yılında iki kooperatife 10 yıl süreyle kiralanmış olan barınak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucu tartışmalara yol açtı.
DENETİMLER VE YAPILAN İDDİALAR
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kooperatiflere borçları ve mevzuata aykırılıkları gerekçe göstererek fesih kararı aldığı barınakta, müfettişlerin tuttuğu raporda birçok usulsüzlüğe yer verildi. SGK'ya 1 milyon 212 bin 543 lira, vergi dairesine ise 1 milyon 104 bin 34 lira borcu olduğunu belirlendi. Ayrıca, denetim raporlarında kooperatifin hesaplarında kayıt dışı giriş ve çıkışlar olduğuna dair bilgiler de mevcut.
KOOPERATİFLERDEN TEPKİ
Kooperatif başkanları, hükümetin özel bir işletmeye barınağı vermeye çalıştığını iddia ederek durumu protesto etti. Önceki yönetimlerden kalan sorunlar olduğunu kabul eden kooperatif başkanları, bu sorunların çözüldüğünü ve borçlarının olmadığını belirttiler.
YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA: İHLALLER YADSINAMAZ
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, kooperatiflerin iddialarını reddetti. Barınakta 10'dan fazla ihlal tespit edildiğini ve bu nedenle sözleşmenin feshedildiğini belirtti. Karaca,
"Tebligat yapıldı. Su ürünlerinin üst birliği işletmeye devam ediyor. Balıkçı mağdur olmasın diye bu uygulama." şeklinde konuştu.
İHALEYE KİMLER GİREBİLECEK?
Yeni ihale açık artırım usulü ile yapılacak ve yalnızca üretim yapan su ürünleri kooperatifleri katılabilecek. Eğer bakanlık tarafından ihaleden yasaklanmalarına dair bir karar çıkmazsa, mevcut kooperatif yönetimi de ihalenin içinde olacak. Balıkçı barınağının yeniden ihaleye çıkacağı bu süreçte gözler, dev barınağın geleceğini şekillendirecek olan ihaleye çevrilmiş durumda.