Antalya’nın batı ilçelerinde, Finike-Demre-Kaş ve Kalkan arasında yapılması planlanan duble yol projesi uzun süredir tartışma konusu. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından projelendirilen 4 şeritli otoyol, sürüş konforu ve hızlı ulaşım gibi gerekçelere dayandırılıyor. Projenin Finike bölümü, verimli narenciye ovasının ortasından geçtiği için yerel yönetim ve ilçe halkının itirazları üzerine şimdilik projeden çıkarılarak askıya alındı. 

YIKIM PROJESİNE ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ

Kaş-Kalkan arasındaki kesim ise korunan alanlardan geçtiği için yargı kararıyla iptal edilmişti. Bu gelişmeler üzerine Finike-Kalkan arasında 74 kilometrelik güzergah yeniden projelendirilerek ÇED süreci başlatıldı. İlgili kurumlardan görüş alınıp prosedür iletildikten sonra ise 17 Ocak 2024 tarihinde, 20’ye yakın korunan alandan geçen duble yol için ÇED Olumlu kararı verildi. 

BEYMELEK-KALKAN ARASI 2 KM KISALACAK!

Doğal sit olan Beymelek lagününden başlayıp, Kalkan girişinde son bulacak olan 74 kilometrelik duble yol güzergahında antik kentler, ÖÇK alanları ve Likya orkidesi gibi endemik türlerin bulunduğu korunan alanlar var. Aynı hatta bulunan mevcuttaki 3 şeritli otoyolun uzunluğu ise 76 kilometre. Yerel halk mevcut yolun iyileştirilmesini talep ediyor. Bu talepler, ÇED sürecinde yazılı olarak da ilgili resmi kurumlara iletildi. Ancak buna rağmen büyük bir çevresel ve ekonomik maliyete karşın yeni otoyol projesinde ısrar ediliyor. 

ESKİ BAKAN GÜNAY’LA DUBLE YOLU KONUŞTUK

Yıllardır Demre’de yaşayan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da otoyol tartışmalarını yakından izliyor. Projeyle ilgili ÇED toplantısına da katılarak görüş ve önerilerini yetkililerle paylaşan Günay, ÇED Olumlu kararı sonrasında sorularımızı yanıtladı. 

DUBLE YOL İÇİN YAPILACAK TAHRİBAT KAYGI VERİCİ

Çeyrek yüzyıldan fazla zamandır Demre’de yaşadığını belirten eski Bakan Günay, bu yüzden bölgenin coğrafyasını, doğasını ve tarihini çok yakından bildiğini vurgulayarak, “Antalya’da Finike-Kalkan arası, turizmin yeni gelişmekte olduğu bir bölge. Doğası ve tarihi korunması gereken, kitle turizminin yerine özellikle butik turizmin özendirilmesi gereken bir alan. Bu yüzden ben duble yol projesinin bu kadar aceleye getirilmesini, doğayı ve tarihi tahrip edeceği gözetilmeden yapılmasını kaygıyla karşılıyorum” diye konuştu. 

‘DEMRE-FİNİKE ARASINDA TÜNELLE SORUN ÇÖZÜLÜR’

Otoyolla ilgili yapılan toplantılarda hem yerel yönetimlerin hem de bölge halkının anlatılan projeye karşı çıktığını söyleyen Günay, “Bölgeyi bilen birisi olarak söylüyorum: Finike-Demre arasında bir iyileştirmeye ihtiyaç var. Yazın tur otobüsleri kışın da sera (sebze taşıyan)  kamyonları yoğun bir trafik oluşturuyor. Mevcut yol korunarak, yeni tünel ve hat oluşturulmasıyla çözülebilecek bir sorun. Demre’den Kaş’a giden yolda ise hiç böyle bir ihtiyaç yok. Trafik son derece düşük, büyük araç neredeyse hemen hemen yok düzeyde. Bu yüzden Demre’den Kalkan’a gidecek olan yola neden böyle bir aciliyet veriliyor bunu kesinlikle anlayabilmiş değilim” ifadelerini kullandı. 

BATI ANTALYA’DA KİTLE TURİZMİ DEĞİL KÜLTÜR TURİZMİ ÖNE ÇIKMALI

Otoyol projesinin turizme yönelik etkilerine de değinen Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şunları söyledi: “Doğanın tahrip edilmesi, işi bilmeyenler tarafından ‘turizme katkı’ gibi sunulabilir ama bizim batı Antalya bölgesinde kitle turizmi yerine doğanın, tarihin, coğrafyanın, gastronominin ve kültür varlıklarının değerini bilen insanların geleceği bir destinasyon yaratmamız gerekiyor. Bu yüzden siz orada arkeolojik alanların içinden ya da kıyısından yol geçirirseniz, binlerce ağacı keserseniz ki; yukarılarda Sedir aşağılarda badem, harnup, zeytin ve başka endemik türler var… Siz bunları keser ve çıplak bir doğa ortaya çıkarırsanız, bu uzun vadede sizin turizmimize zarar verir. 

‘ANKARA’DA OTURUP BU PROJEYİ YAPANLAR ÜLKEYE ZARAR VERİYOR’

Bir kez daha söylüyorum şu anda Finike ile Demre arasındaki sahil yolu küçük araçlar için turistik açıdan çok çekici bir yol. Fakat sebze kamyonları ve tur otobüslerini taşımakta zorlanıyor. O yolda bir iyileştirme yapmamız gerekiyor. Tüneller ile aşılabilir. Fakat Demre’den sonra böyle bir ihtiyaç yok. Trafik son derece düşük. Mevcut yol bir şerit daha genişletilebilir. Ben projeye baktım ve çok sayıda ağaç kesiliyor. Bu güzergahta Myra, Sura, Hoyran ve Kyaneai gibi antik kentler var. Hoyran’da inanılmaz bir nekropol var. Bütün bu alanların değil içinden geçen, yakınından geçen bir yolun bile bölgeye zararı var. Bu yüzden Ankara’da oturup veya müteahhit firmalara danışmanlık yapıp da bu projeleri yapanlar bence bu ülkeye katkı yapmıyor zarar veriyorlar. Bu yüzden ben bölgede yaşayan bir yurttaş olarak ve eski bir devlet yöneticisi olarak bu projenin gözden geçirilmesini hasseten rica ediyorum. Çünkü çok zararlı ve çok tahrip edici bir proje olarak görünüyor.”

‘TÜRKİYE DÜNYAYA TANITTIĞI YÜZÜNÜ KENDİSİ KORUMUYOR’ UYARISI

Otoyol güzergahındaki dünyaca ünlü Kaputaş plajının, Türkiye’nin tanıtımında kullanılan doğal miraslarımızdan biri olmasından dolayı projenin bu alana nasıl etki edeceği yönündeki sorumuza da yanıt veren eski Bakan Günay şunları söyledi: “Bakın, talihsiz bir başlangıç yaptık biz 2025’e. Türkiye dünyaya turizmini tanıtmaya çalışırken feci bir otel yangını (Bolu-Kartalkaya’daki yangın) yaşadık. Bunun bize olumsuz bir dönüşü olacak. Arkasından Alanya’da inşaat halindeki otelde başka bir kazayı eşiğinden atlattık. Bunların olumsuz yansımaları yanında Türkiye bir yandan da doğasını tahrip ediyor, tarihine özensiz davranıyor. Türkiye dünyaya tanıttığı yüzünü kendisi korumuyor gibi yeni bir kampanya ile karşı karşıya kalırsak bu bizim turizmimizi sürdürmemize çok zarar verir. Türkiye’nin üç tarafı deniz ama bizim dünyaya ülkemizi tanıtımımızda kullandığımız Kaputaş gibi başka bir alan yok gibi. Burası masalımsı bir yer. Bunu özenle korumamız gerekirken hemen yakınında oradaki eski bir fay kırığı olan alanda büyük bir viyadük yaparsak bizim buraya yeteri kadar özen göstermediğimiz konusunda yeni bir kampanya ile karşı karşıya kalırız. Bunları düşünmesi gerekenler, Türkiye’yi bugün yönetenler. Ben de hasbelkader bu görevlerde bulunmuş deneyimli bir yurttaş olarak uyarmak istiyorum: Rica ediyorum, yalvarıyorum lütfen bu projeyi tekrar gözden geçirsinler. Kimse yola karşı değil, kimse kalkınmaya, gelişmeye karşı değil. Ama yol doğayı, tarihi koruyarak Türkiye’nin tarih içinden gelen zenginliklerini, varlıklarını koruyarak yapıldığı zaman bir değer ifade eder. 

‘GÜNEY İTALYA’NIN KIVRIMLI YOLLARI FİLMLERE KONU OLUYOR’

Mesela İtalya’nın güneyine bakın. Napoli’den Amalfi inerken daracık, kıvrımlı yollar vardır. Denizi ve koyları gören o küçücük kıvrımlı yollar turistlerin ilgisini çekiyor, filmlere konu oluyor, dünyanın her yerinde İtalya’nın tanıtımına katkı sağlıyor ama duble yol hiçbir filme konu olmuyor. Biz bunlar elimizde varken niye yok etmeye çalışıyoruz?”

‘HALKA RAĞMEN MÜTEAHHİTLER İÇİN BİR PROJE’

Otoyolla ilgili hem Demre hem de Kaş ilçelerinde yapılan halkın katılımı toplantılarında yöre halkının görüş ve beklentilerinin kayıtlara geçirilmesine karşın bunların projeye yansıtılmamış olması dikkat çekerken konuyla ilgili sorumuza da yanıt veren eski Bakan Günay, yapılan işin halka rağmen halk için değil halka rağmen müteahhitler için yapılan bir proje olduğu görüşüne savundu.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - YUSUF YAVUZ